Armand Duplantis je preskočil 6,22 metra! Foto: Reuters
Armand Duplantis je preskočil 6,22 metra! Foto: Reuters

Olimpijski prvak iz Tokia je na mitingu All-Star v Clermont-Ferrandu, ki ga je organiziral domači zvezdnik skoka s palico Renaud Lavillenie, 6,22 m zmogel v tretjem poskusu in navdušil 4000 gledalcev v dvorani.

Triindvajsetletni Duplantis je občutek ob novem, že šestem svetovnem rekordu opisal kot zunajtelesno izkušnjo: "Ko imaš takšne trenutke, ko je energija na tako visoki ravni in ko vzameš zalet proti letvici, je kot da bi lebdel. Nekako se zdi, da moje telo nikoli ni prav zares pristalo na blazini po tem skoku."

Tekmovanje je začel pri 5,71 m, nato v prvo premagal 5,81, v drugo pa 5,91 m. S preskočenimi 6,01 je osvojil prestižno tekmovanje, nato pa letvico dvignil na višino novega svetovnega rekorda.

Šestič je postavil rekord, vselej ga je popravil za centimeter. Prvič mu je to uspelo v Torunju pred tremi leti s 6,17 m. Pred tem je rekord šest let držal prav Lavillenie (6,16 m), ki je Duplantisov vzornik:

"Vse od prvih korakov v atletiki je bil moj največji vzornik. On me je motiviral. Prepričal me je, da lahko izboljšam svetovni rekord. Da sem to storil tukaj, v njegovem domačem kraju na mitingu, ki ga sam organizira, je nekaj izjemnega," je še povedal Duplantis.

Duplantis v Franciji popravil svetovni rekord v dvorani