Trojka Mark Lewis-Francis, Marlon Devonish in Dwain Chambers je skupaj pretekla častni krog. Foto: EPA
Trojka Mark Lewis-Francis, Marlon Devonish in Dwain Chambers je skupaj pretekla častni krog. Foto: EPA
Darren Campbell
Darren Campbell pri 32 letih še ne ve, ali bo nadaljeval kariero. Foto: EPA

"To sem storil, ker sem zaradi Dwaina Chambersa že izgubil dve medalji na največjih tekmovanjih. Svoje dejanje sem že obrazložil naši zvezi in se o tem nočem več pogovarjati," je bil po edini zlati medalji Velike Britanije v Göteborgu kratek 32-letni atlet.

Pred leti zaradi Chambersa izgubil dve medalji
Velika Britanija je bila v krajši izmed obeh štafet zlata na evropskem prvenstvu leta 2002 in srebrna na svetovnem prvenstvu leta 2003. Člani štafete, med katerimi je bil obakrat tudi Campbell, pa so kasneje ostali brez odličij, saj so Chambersa ujeli pri uporabi nedovoljenih poživil.

Campbell je bil sprva proti, da so grešnika sprejeli nazaj v štafeto: "Potem sem se le strinjal, da pride. V zameno pa želim, da vedno obrazloži svojo pot in pokaže na ljudi, ki so ga spravili na to pot. Naj služi kot opozorilo mladim atletom."

Je Campbell povsem načelen?
Vsi niso z navdušenjem sprejeli Campbellove poteze. Nekdanji britanski šprinter John Regis tako razmišlja: "Razočaran sem nad njim, saj bi moral ločiti 'zasebne zadeve od službenih'. Če je bil tako proti Dwainu, bi se moral umakniti sam in svoje mesto v štafeti prepustiti komu drugemu. Če je tako načelno proti dopingu, ne razumem, zakaj je njegov trener Linford Christie, ki so ga prav tako ujeli pri uživanju nedovoljenih poživil."