Matic Osovnikar je zakoličil nove meje slovenskega šprinta. Foto: RTV SLO
Matic Osovnikar je zakoličil nove meje slovenskega šprinta. Foto: RTV SLO
Brigita Langerholc
Brigita Langerholc se je po petih letih spet vrnila v sam evropski vrh. Foto: EPA

Naši trije finali pomenijo velik napredek in novo usmeritev. Matic Osovnikar je presegel rubikon povprečja in s tretjim mestom v teku na 100 metrov zakoličil "slovensko pot do uspeha". Uvrstitev med najboljše v šprintu je cilj vsakega, Slovenija pa je z bronom v Göteborgu postala ena najboljših šprinterskih narodov v Evropi.

Matic je posegel na področje svetovnega šprinta, ki je razerverirano za temnopolte atlete. Njegov nadaljnji razvoj in atletska pot pa bosta odvisna od trdega dela in odpovedovanja. Škofjeločan ima izjemno podporo svoje družine. To je morda prva in edina pot k vrhuncu. Dandanes atlet ne more storiti veliko sam, potrebuje pomoč in suport družine in prav tu je Osovnikar korak pred vsemi drugimi.

Manjkal je le drobec sekunde
Drugi naši atleti in atletinje so tekmovali spremenljivo. Odlična je bila Brigita Langerholc, njeno peto mesto pa je manj od njenih možnosti. Samo drobec sekunde je manjkal in Langerholčeva bi osvojila medaljo. Žal se ni najbolje znašla v finišu teka na 800 metrov, sicer bi lahko prišla na slovesno razglasitev najboljših v tej disciplini.

Spremljali smo res izjemno atletiko, takšno kot že dolgo ne. Izidi niso bili v ospredju, saj rekordov tokrat ni bilo. Vseeno pa so odlično pripravljeni atleti iz 53 držav pokazali, da je atletika še vedno šport številka 1 v Evropi. Gledali in uživali so v izjemnih bojih, saj skoraj v nobeni disciplini zmagovalec ni bil znan vnaprej. Slovenski del je bil več kot opazen in naši nastopi so ob odličnih dosežkih in karizmi ostali v trajnem spominu domačinov in vseh ljubiteljev atletike.

Andrej Stare