Najboljši metalci diska v Evropi (z leve proti desni): Lukas Weisshaidinger, Kristjan Čeh in Mykolas Alekna. Foto: AP
Najboljši metalci diska v Evropi (z leve proti desni): Lukas Weisshaidinger, Kristjan Čeh in Mykolas Alekna. Foto: AP
Sorodna novica Čeh prvič postal evropski prvak in nagnal strah v kosti tekmecem pred Parizom

Kristjan Čeh je v petkovem finalu meta diska na evropskem atletskem prvenstvu v Rimu disk zalučal najdlje in osvojil svoj krstni naslov evropskega prvaka. S tem je poskrbel za 11. slovensko medaljo na prvenstvih stare celine, tretjo v moški konkurenci in sploh prvo zlato.

Redko se zgodi, da bi v metu diska na isti dan izpeljali kvalifikacije in finale, a tokrat so se morali tekmovalci pripraviti na vrhunec že v enem dnevu. Kvalifikacije je sicer dobil Čehov največji tekmec in svetovni rekorder, Litovec Mykolas Alekna, a tudi slovenski as ni bil prav daleč zadaj.

Drugi v kvalifikacijah
"Kvalifikacije so po navadi najtežji del teh velikih tekem. V treh metih se moraš uvrstiti v finale. Kar dobro sem se odrezal, vrgel sem 64 in 65 metrov. Ni bilo veliko, a je bilo dovolj za finale. Res je vroče zunaj in je pomembno, da opraviš manj metov in nameniš več časa regeneraciji," je v pogovoru za Val 202 priznal Čeh, sicer svetovni prvak v metu diska iz leta 2022. V kvalifikacijah je dosegel drugi najboljši rezultat, imel je le en malce slabši met, ki pa je bil kljub vsemu zgolj 36 centimetrov krajši od predpisanih 66 metrov.

Čeh bi zlato medaljo osvojil tudi z metoma v peti (67,93 m) in zadnji seriji (68,05 m). Foto: Reuters
Čeh bi zlato medaljo osvojil tudi z metoma v peti (67,93 m) in zadnji seriji (68,05 m). Foto: Reuters

Edini, ki je (dvakrat) presegel mejo 68 metrov
Najboljše je, seveda, prihranil za finale, kjer je vodil po prav vseh serijah. Zlato medaljo si je zagotovil v drugi, v kateri je disk zalučal 68,08 m daleč. "Steklo je dobro, ogrevanje je bilo dobro. Prvi met je bil 66 metrov, ni bil slab. Potem je bil 68 metrov, je bil že neki napredek. Potem se mi ni več izšlo. Vem, da sem bil pripravljen vreči 70 metrov, ampak danes se ni izšlo. Lahko rečem, da tudi nobenemu drugemu. Danes je bil najdaljši met 68 metrov, to je bilo dovolj za zmago, tako da sem res zadovoljen s tekmo," je za Televizijo Slovenija dejal 25-letni atlet, ki je osvojil četrto medaljo na velikih tekmovanjih in bo eden izmed glavnih favoritov za naslov tudi na bližajočih se olimpijskih igrah v Parizu.

Čeh po dolgem dnevu na olimpijskem stadionu poslušal Zdravljico

Ploskal mu je ves stadion
V zadnji seriji ga ni več ujel nihče. Vso pozornost je požel Alekna, ki pa z nizko parabolo meta ni imel niti najmanjših možnosti, da izboljša dosežek Slovenca. Ko to ni uspelo niti Avstrijcu Lukasu Weisshaidingerju, je postajo jasno, da je Slovenija dobila evropskega prvaka. "Res je bil dober občutek. Sploh zadnji met, ko je ves stadion ploskal in sem že vedel, da sem zmagal," je sklenil Čeh.

Gotovo bo tudi v Parizu dobra tekma
Pa napoved za olimpijske igre? "Nerad napovedujem, a bo v Parizu gotovo tudi dobra tekma. Z zmago na evropskem prvenstvu sem dobil dodatno motivacijo in tudi samozavest. Čakajo me še treningi, da bom še boljši čez dva meseca v francoski prestolnici. Tehnika je metu v diska najbolj pomembna star. Če je nimaš na visoki ravni, je tekma slaba in to se mi je poznalo letos na nekaj tekmah," je povedal dvometraš iz Podvincev pri Ptuju.

Od marca letos ga trenira Estonec Olman
25-letni Kristjan Čeh s Ptuja, sicer študent agronomije, zaposlen v Slovenski vojski, je nase opozarjal že na evropskih mladinskih prvenstvih. V Gävleju leta 2019 in Talinu dve leti pozneje je postal evropski prvak do 23 let, leta 2022 je v Eugenu postal svetovni prvak, v Münchnu na prvenstvu stare celine je osvojil srebro. Leto dni pozneje je na svetovnem prvenstvu v Budimpešti disk zalučal 70,02 m, premoč je priznal zgolj Švedu Danielu Ståhlu, ki je z metom 71,46 m poskrbel za rekord prvenstva. V preteklosti je treniral pod budnim očesom Gorazda Rajherja, Gerda Kanterja, od marca letos je njegov trener Estonec Mart Olman.

Kristjan Čeh je postal evropski prvak
Čehu v drugi seriji uspel zlati met, prvi poraz Alekne v tej sezoni
EP: Zadnji poskusi v finalu meta diska