152 cm visoka Shelly-Ann Fraser-Pryce je najhitrejša živeča ženska na svetu. Foto: EPA
152 cm visoka Shelly-Ann Fraser-Pryce je najhitrejša živeča ženska na svetu. Foto: EPA

Dvakratna olimpijska in štirikratna svetovna prvakinja na 100 m je bila na jamajškem nacionalnem stadionu, na katerem je svoj prejšnji rekord izboljšala za sedem stotink sekunde, razred zase.

"Nisem prišla na ta miting z velikimi pričakovanji. Nisem čutila nobenega pritiska. Želela sem le hitro teči pred državnim prvenstvom, na katerem se bodo delile olimpijske vozovnice," je poudarila najboljša šprinterka zadnjega desetletja.

7. avgusta 2017 je prvič postala mati. Rodila je dečka Zyona, a se zelo hitro vrnila med najboljše in osvojila naslov svetovne prvakinje pred dvema letoma v Dohi.

Zlato medaljo na olimpijskih igrah je v teku na 100 metrov osvojila v Pekingu leta 2008 in štiri leta zatem v Londonu, leta 2016 v Riu je bila bronasta.

Svetovni rekord Griffith Joyner sporen
Hitreje od 34-letne Jamajčanke je leta 1988 tekla le že pokojna ameriška zvezdnica Florence Griffith-Joyner. Podvig ji je uspel 16. julija 1988 v četrtfinalu olimpijskih kvalifikacij v Indianapolisu (10,49). Ta rekord je zelo sporen, saj naj bi veter pihal celo 5 m/s, a naprava za merjenje vetra ni pokazala nič. V kvalifikacijah, polfinalu in finalu je imela podporo vetra. Rekord je bil priznan, čeprav je Mednarodna atletska zveza leta 1995 uvedla dodatno preiskavo in zaslišanje vpletenih.

Na tretjem mestu večne lestvice je zdaj Američanka Carmelita Jeter s časom 10,64, njena rojakinja Marion Jones pa je tekla stotinko počasneje.

Pred tem je najboljši izid leta 2021 dosegla Američanka Sha'Carri Richardson, ki je marca postavila čas 10,72.