Hrisopiji Deveci med olimpijskimi igrami v Pekingu. Foto: EPA
Hrisopiji Deveci med olimpijskimi igrami v Pekingu. Foto: EPA

Nekdanja uspešna atletinja je v četrtkovem intervjuju na grški televiziji dejala, da jo je na začetku kariere zlorabil "ugleden atlet".

Zdaj 45-letna Grkinja v intervjuju na televizijskem programu Alpha ni razkrila identitete moškega, ki naj bi jo zlorabil na začetku kariere, torej pred več kot 20 leti. O tem je molčala, ker je želela zaščititi njegove otroke.

Zazvonil telefon, nato je zbežala
"Nekega dne me je poklical v pisarno, da bi govorila o atletiki, a me je namesto tega stisnil, se me dotikal, si slekel hlače in me vrgel na kavč," se je v intervjuju dogodka spominjala Deveci. "Na srečo mi je pomagal Bog, zazvonil je telefon, nato pa sem zbežala. To je bila moja skrivnost vsa ta leta. Bil je poročen oče in ravno zaradi spoštovanja njegovih otrok sem molčala, zaradi ničesar drugega," je še dodala 45-letnica.

Izginila je v samostan, kjer je molila
Deveci je sicer ena od predstavnic #MeToo, družbenega gibanja proti spolnim zlorabam in spolnemu nadlegovanju z javnim objavljanjem obtožb spolnih prestopkov. "Prejemala sem kolajne z največjih tekmovanj, a ob tem nisem bila zadovoljna. Dolga leta sem se prepričevala, da moram spregovoriti na glas. Nato sem izginila, šla za kratek čas v samostan in tam molila," je še razkrila nekdanja atletinja.

V karieri kar nekaj dopinških grehov
Grkinja se je sicer športno upokojila leta 2009. Prejela je namreč dveletni suspenz, potem ko ni želela opraviti dopinškega testa. Leta 2016 so ji odvzeli bronasto kolajno z olimpijskih iger v Pekingu 2008, potem ko so ponovno analizirali njene dopinške vzorce.

Spregovorila tudi Sofia Bekatoru
Na začetku leta se je po spolni zlorabi javno izpostavila tudi grška jadralka Sofia Bekatoru. Olimpijska prvakinja v jadranju z domačih iger v Atenah je dejala, da jo je po olimpijskih tekmovanjih v Sydneyju leta 2000 spolno zlorabil eeden izmed članov grške atletske zveze, a je vse do letos tudi ona o tem molčala, je januarja poročala AFP.