Matic Ian Guček je uresničil sanje in se v Kranju zelo razveselil olimpijske norme in novega državnega rekorda na 400 metrov ovire. Foto: www.alesfevzer.com
Matic Ian Guček je uresničil sanje in se v Kranju zelo razveselil olimpijske norme in novega državnega rekorda na 400 metrov ovire. Foto: www.alesfevzer.com

Na 19. atletskem memorialu Matica Šušteršiča in Patrika Cvetana v Kranju (zaradi neustreznosti stadiona v Spodnji Šiški je ljubljanski miting drugič zapored gostoval v Kranju) je atlet celjskega Kladivarja že v prvem nastopu sezone na prostem izpolnil olimpijsko normo. Svoj prejšnji rekord (iz avgusta 2022) je popravil za 25 stotink. Guček ima zdaj kar deveti izid sezone na svetu!

"Iskreno povedano, tega rekorda na prvi tekmi sezone nisem pričakoval. Izpolnile so se mi sanje. Že ko sem začel trenirati atletiko, sem si močno želel, da bi si enkrat izboril olimpijski nastop. Dobro sem treniral, zato sem šel na to tekmo, da napadem olimpijsko normo. A sem bil krepko hitrejši. Sproščeno bom lahko tekmoval in se pripravljal na EP in OI, to je zelo pomembno. Obenem so se mi zdaj odprla vrata tudi na Diamantno ligo," je bil presrečen Guček, ki je kar skakal od veselja.

Guček sezono na prostem začel kar z novim državnim rekordom

Toliko energije, da bi šel lahko še enkrat na tek
"Nisem vedel, kako skriti veselje, imel sem toliko energije, da bi lahko takoj še enkrat tekel na stadionski krog. Razmere bi bile lahko boljše, veter je bil kar močan, obenem pa je bila konkurenca zelo dobra, pozna se, da je tekmovanje na višji ravni in so tu tudi hitri in dobri tekmovalci."

Ferlan na 400 metrov precej pod mejo 46
Rok Ferlan
(Triglav) je z osebnim rekordom 45,75 na 400 m tekel pod 46 sekundami in zmagal, tretji je bil povratnik po poškodbi in slovenski rekorder Luka Janežič (Kladivar, 46,40).

Presenečen nad svojim dosežkom je bil tudi Ferlan, ki pa je povedal, da ima še rezerve. Prav tako jih ima tudi Janežič. "Zelo sem napredoval glede na lani, ko sem imel le nekaj tekem. Obenem sem vesel, da sem brez bolečin tudi po tej tekmi, in se res že zelo veselim te sezone," je bil zadovoljen tudi Janežič.

Guček ima zdaj kar deveti izid sezone na svetu na 400 metrov ovire. Foto: www.alesfevzer.com
Guček ima zdaj kar deveti izid sezone na svetu na 400 metrov ovire. Foto: www.alesfevzer.com

Na visokih ovirah sta pričakovano zmagala Nika Glojnarič (Brežice, 13,13) in Filip Jakob Demšar (13,74), Demšar z velikim vetrom v prsi (-1,5 m/s), hitrejši je bil v kvalifikacijah (13,65). Še močnejši veter v prsi je bil v finalu na 100 metrov, kjer je zmago slavil Anej Čurin Prapotnik (Ptuj, 10,48).

Neja Filipič: Končno sem nazaj po poškodbi
V troskoku se je izkazala Neja Filipič (Mass), ki je krepko preskočila 14-metrsko znamko (14,20 m): "Končno sem nazaj po poškodbi. Ni bil le skok prek 14 m, dvakrat sem še skočila normo za EP v Rimu. Zdi sem mi, da bi lahko skočila še bolje, vem pa tudi, kje sem naredila napako. Bila sem zelo natančna na deski, kljub vetru, ki se je zelo spreminjal, sem stabilizirala zalet. Zelo sem zadovoljna pred naslednjim mitingom zlate svetovne serije v Tokiu."

Od izidov tujih atletov velja izpostaviti Filipa Pravdico, ki je z 8,35 metra postavil normo za olimpijske igre in popravil tudi hrvaški rekord v skoku v daljino (veter v dovoljenih mejah +1,5).

Prva tekma slovenske mednarodne lige Telekom Slovenije v sezoni je štela tudi za serijo challenger Svetovne atletike in s tem za svetovno lestvico.

Na 200 metrov je zmagala Švicarka Fabienne Hoeneke (23,22), sledili sta ji Slovenki Maja Mihalinec Zidar (Mass, 23,29) in obetavna Pika Bikar Kern (Triglav, 23,78). Med člani je bil na pol stadionskega kroga najhitrejši Matevž Šuštaršič (Krka, 21,00).

Zaradi krčev v mišici Maja Mihalinec Zidar na 100 m ob koncu mitinga ni tekla. V kvalifikacijah je bila z 11,51 prepričljivo prva, v finalu je zmagala Lina Hribar (Mass) z 11,89 in stotinko prednosti pred Lucijo Potnik (Radlje).