Po preložitvi olimpijskih iger je prvi cilj sezone Luke Janežiča evropsko prvenstvo v Parizu. Foto: EPA
Po preložitvi olimpijskih iger je prvi cilj sezone Luke Janežiča evropsko prvenstvo v Parizu. Foto: EPA

Zadnji pravi nastop je imel 1. oktobra lani, ko je na svetovnem prvenstvu v Dohi v prvem krogu kvalifikacij na 400 m tekel skupno 33. izid (46,84) med 43 uvrščenimi in ostal daleč od polfinala. V Katar je odpotoval z dopusta v Italiji, ker ni vedel, ali bo sploh dobil povabilo za nastop, saj mu mednarodne norme ni uspelo doseči.

Ni mi žal, da sem izpustil zimsko sezono, četudi se je zdaj zame kar precej podaljšalo obdobje brez tekmovanj. Tako ali tako sem se nameraval po prejšnji poletni sezoni spočiti. Zdaj se moramo prilagajati razmeram.

Luka Janežič

Pozimi tekel le enkrat
"Želim si, da bi normo dosegel čim prej, bo pa zaradi trenutnih razmer težje, kot bi bilo sicer. Načrtoval sem, da bom prvič letos nastopil 20. aprila, a kot zdaj kaže, še mogoče dva meseca ne bo tekmovanj," je uvodoma dejal Janežič. Pozimi je nastopil le enkrat, 15. februarja je na balkanskem dvoranskem prvenstvu v Istanbulu tekel v zmagoviti slovenski štafeti 4 x 400 metrov, ki je s časom 3:12,19 postavila nov državni rekord in tudi rekord prvenstev.

Treningi v zdajšnjih razmerah precej okrnjeni
Zimsko sezono je tako 24-letni slovenski rekorder izpustil, kar sicer zanj ni običajno. "Ni mi žal, da sem izpustil zimsko sezono, četudi se je zdaj zame kar precej podaljšalo obdobje brez tekmovanj. Tako ali tako sem se nameraval po prejšnji poletni sezoni spočiti. Zdaj se moramo prilagajati razmeram. Treniram, kolikor se da doma v naravi v Vodicah. Nekaj stvari je možno početi, večine pa ne. Štartov, denimo, ne morem delati, pa intervalnih treningov, tudi fitnes zelo pogrešam. Za trening moči lahko delam le vaje z lastno težo. A v podobnem položaju so povsod po svetu," se zaveda Janežič.

Upam, da bodo francoski prireditelji vendarle lahko izvedli EP ter da bomo imeli pred tem vsaj mesec dni časa za normalna tekmovanja.

Luka Janežič

Upa, da EP-ja v Parizu ne bodo odpovedali
Janežič je marca lani na evropskem dvoranskem prvenstvu v Glasgowu osvojil četrto mesto in bil kot favorit za odličja zelo razočaran. Letos je prvenstvo stare celine predvideno na prostem, konec avgusta v Parizu.

"Moje mnenje je povsem enako, kot ga ima vodstvo Atletske zveze Slovenije. Upam, da bodo francoski prireditelji vendarle lahko izvedli EP ter da bomo imeli pred tem vsaj mesec dni časa za normalna tekmovanja. Nihče sicer ne ve, kdaj se bo začelo življenje počasi vračati v normalne tirnice. Sam si želim, da bi se čim prej vrnil v službo, na tekme in prave treninge."

V času, ko še niso veljale stroge omejitve gibanja, je bil sem v hrvaškem Medulinu na pripravah. "Moral sem jih predčasno prekiniti in oditi domov, ko so začeli zapirati meje v Evropi. Veliko se je spremenilo v zelo kratkem času. Razmere, v katerih smo zdaj, so bile še nedavno povsem izven naših misli, česa takega se ni pričakovalo niti sanjah. A se moramo na to privaditi, čeprav vse skupaj zelo vpliva na naše življenje."

Pogreša tekme Olimpije v Stožicah
Ostal je tudi brez nogometa, je eden najbolj vidnih in zvestih navijačev Olimpije. "Običajno, če mi je program tekem in treningov dopuščal, sem bil vselej na tekmah Olimpije v Stožicah. Zdaj mi čas zapolnjujejo treningi, računalniške igrice, filmi in sprehodi. Trener Rok Predanič pripravi dnevni plan vadbe, ki je seveda zelo prilagojen sedanjim okoliščinam, in ga skušam izpolniti, kolikor je mogoče. Slišimo se po telefonu, tudi z drugimi člani naše skupine. Tako kot pri vseh je tudi pri nas zdaj glavni moto: ostani doma," je pogovor zaključil Janežič.