Srebrni Tina Šutej in Anita Horvat. Foto: BoBo
Srebrni Tina Šutej in Anita Horvat. Foto: BoBo

"Zelo sem vesela, da imam končno svojo prvo člansko medaljo. Občutki so odlični. Presrečna sem, da jo imam. Tekma je bila zelo težka, ampak držala sem drugo mesto od začetka do konca, tako da taktično sem tekmo dobro speljala," je na sedežu Atletske zveze Slovenije, kjer je potekal sprejem reprezentance, dejala Horvat.

Tina Šutej je bila sprva razočarana, ker ni osvojila zlata. Foto: BoBo
Tina Šutej je bila sprva razočarana, ker ni osvojila zlata. Foto: BoBo

Šutej pa je na velikih članskih tekmah osvojila svojo četrto medaljo, a še naprej ostaja brez najžlahtnejšega odličja. "Prvi občutek po medalji je bila jeza, potem razočaranje, kak dan pozneje pa tudi veselje. Zagotovo sem ponosna, da sem osvojila to medaljo, ampak veselje in ponos sta bila nekako skrita pod jezo in razočaranjem. To je zdaj izpuhtelo, tako da sem v bistvu zelo srečna, da mi je spet uspelo osvojiti medaljo na velikem tekmovanju," je prve občutke po srebru opisala Šutej.

34-letno tekmovalko v skoku s palico zdaj najprej v soboto čaka nova tekma v Franciji. Po nekaj dneh počitka pa bo začela trenirati za poletno sezono, saj je prva tekma diamantne lige na sporedu 5. maja. "Napadam čim višje skoke, zmage na diamantnih ligah in ostalih velikih mitingih. Če bosta pripravljalno obdobje in sezona potekala po načrtu, pa seveda tudi zmage in medalje na prvenstvih," je o ciljih za naprej še dodala Šutej.

Priprave za nadaljevanje sezone se bodo začele tudi v taboru Anite Horvat. "Čez en teden začnem priprave na poletno sezono. Cilji ostajajo enaki. Tudi na svetovno prvenstvo se odpravljam s ciljem po medalji."

S srebrom je 26-letna Anita Horvat dosegla izid kariere. Foto: BoBo
S srebrom je 26-letna Anita Horvat dosegla izid kariere. Foto: BoBo

Z uvrstitvami so bili zadovoljni predsednik AZS-ja Primož Feguš, vodja stroke na zvezi Albert Šoba in direktor AZS-ja Nejc Jeraša, ki je dodal, da se je v največjem turškem mestu čutil dober ekipni duh.

Prvenstvo je bilo za Slovenijo uspešno. Po dveh osvojenih srebrnih odličjih je namreč končala na 16. mestu na preglednici medalj.

V troskoku je Neja Filipič končala na petem mestu in dosegla najboljšo uvrstitev na velikih tekmovanjih: "V Carigradu sem pokazala maksimum glede na pretekle rezultate sezone. Uspela mi je najprej uvrstitev v finale, kar je bila najtežja stvar. Ko sem enkrat imela možnost nastopa v finalu, mi je uspel super prvi skok, tak, kot sem si ga vedno želela."

Zaradi bolezni se današnjega sprejema ni udeležila Maruša Mišmaš Zrimšek, osma v finalu tekme na 3000 m. Preostala osmerica je na EP-ju izpadla v kvalifikacijah, najbližje finalu je bila na 13. mestu Lia Apostolovski v skoku v višino.

Naslednje evropsko prvenstvo bo leta 2025 v Apeldoornu na Nizozemskem.

Foto: BoBo
Foto: BoBo