Kristjan Čeh po mnenju novega trenerja lahko v prihodnosti postane olimpijski prvak. Foto: Sport Media Focus
Kristjan Čeh po mnenju novega trenerja lahko v prihodnosti postane olimpijski prvak. Foto: Sport Media Focus

Najboljši slovenski atlet je bil lani v metu diska peti na olimpijskih igrah v Tokiu. Glavna cilja letošnje poletne sezone bosta svetovno in evropsko prvenstvo, nastopil pa bo tudi na sredozemskih igrah. Dan po prvem nastopu v sezoni, ko je na Ptuju v metu diska zmagal s 67,27 m in drugim izidom sezone na svetu, je javnosti predstavil svoje načrte in tudi novega trenerja Gerda Kanterja.

"Zagotovo je želja, da na obeh letošnjih velikih tekmovanjih stopi na zmagovalni oder, ki mu je bil blizu že v japonski prestolnici," je cilja jasno označil Estonec, nekdanji olimpijski in svetovni prvak ter lastnik tretjega izida vseh časov. 23-letni Čeh je na 23. mestu. "Po pripravah v Estoniji sem bil tri tedne ne Tenerifu in v nedeljo vrhunsko na domačem stadionu odprl sezono z izidom, ki bi mi v Tokiu prinesel medaljo. Tehnično smo bili zadovoljni z nastopom, imel sem konstantne mete, kar je potrditev, da sem se dobro odločil pri prenovi ekipe," je dodal Čeh.

Čeh konec tedna načrtuje nastop v Splitu, marca pa bo tekmoval na Portugalskem, kjer bo potekal zimski evropski pokal v metih. Sledile bodo priprave na poletno sezono in glavna cilja leta: "Pol leta sodelujem s Kanterjem, ko sem ga spoznal, sem imel veliko spoštovanje do njega. Zdaj je tudi izziv, da bi presegel njegove dosežke." Kanter, najboljši estonski športnik v zgodovini, je svojo predstavitev začel s pohvalami izjemnih uspehov slovenskega športa z željo, da bi dobil večji vpogled v to, kako je to mogoče v tako majhni državi.

Gerd Kanter je bil izvrsten metalec diska. Foto: EPA
Gerd Kanter je bil izvrsten metalec diska. Foto: EPA

Nato je poudaril velik talent 206 centimetrov visokega Ptujčana in dodal, da se zaradi kratkega sodelovanja šele prilagajata drug drugemu, sta pa že spremenila nekaj tehničnih stvari v metu: "Velik izziv je zame, da lahko sodelujem s Čehom, ki je na nek način vaš nacionalni zaklad. Sam sem bil vrhunski atlet in vem, da ima izjemen potencial. Sicer sem velik ljubitelje košarke, lahko rečem, da je mladi Michael Jordan, le v atletiki. Sam sem imel slabši potencial, a kar veliko dosegel, zagotovo pa lahko Čeh postane olimpijski zmagovalec in tudi izboljša svetovni rekord, ki se je meni za malo izmaknil."

Dodal je, da je atletika sicer posamični šport, vendar je za uspeh potrebna ekipa. Poudaril je tudi močan značaj Čeha, ki mu je pomagal, da je brez trenerja na svojih prvih olimpijskih igrah končal blizu medalje: "Sam sem svoj prvi olimpijski nastop končal na 19. mestu, v Atenah 2004 sem komaj presegel 60 m." Leta 2007 je Kanter osvojil naslov svetovnega prvaka, leto dni pozneje je prišel do olimpijskega zlata v Pekingu, bronast pa je bil leta 2012 v Londonu.

Direktor Atletske zveze Slovenije Nejc Jeraša je obljubil nadaljnjo pomoč Čehu, ki se je zahvalil za lansko sodelovanje, ko mu je zveza nudila pomoč in tudi nasvete, ko se je že na začetku razšel s prejšnjim trenerjem Gorazdom Rajherjem. V ekipi med drugim ostaja fizioterapevt Tadej Repnik, ki je sicer v Sloveniji tudi v času, ko je Čeh v Estoniji. Z njim sodeluje z nasveti za regeneracijo na daljavo.

Ocenil je, da bi zaradi preventivnega preprečevanja poškodb Čeh potreboval pomoč pri regeneraciji ves čas, ne le tedaj, ko nastopijo težave. Čeh je o tem dejal, da mu za zdaj finance še ne omogočajo, da bi bil fizioterapevt ves čas z njim, a je to tudi eden izmed ciljev za naprej. Na Čehovih treningih v telovadnici je pomembna tudi Estonka Anna Maria Orel, metalka kladiva in njegova življenjska partnerica. Metalnih treningov pa ne opravljata skupaj, Kanter trenira le Čeha in nima drugih varovancev.

Kanter: Čeh ima podobno tehniko kot metalec krogle Ryan Crouser