Primož Kobe želi naslednje leto znova nastopiti na olimpijskih igrah. Foto: www.alesfevzer.com
Primož Kobe želi naslednje leto znova nastopiti na olimpijskih igrah. Foto: www.alesfevzer.com

Skupaj je v dveh dneh tekmovanj sodelovalo okrog 750 ljudi, za nedeljski polmaraton pa je bilo prijavljenih 457. Zanimivo je tudi, da je bil glavni organizator tekmovanja prav Kobe, nekdanji olimpijec v maratonu. Kobe (Krka), ki je zdaj aktualni državni prvak na 42 in 21 km, je zmagal s časom ure, sedmih minut in 56 sekund. Ugnal je Mitjo Krevsa (Štajerska, 1:08:16), lanskega zmagovalca in rekorderja proge. Tretji je bil Jan Brešan (Kladivar, 1:09:57).

Neja Kršinar (Papež) je 19. septembra v Mariboru tako kot Krevs zmagala na DP-ju na 10.000 m. Tokrat je bila z 1:16:57 v cilju dobro minuto in pol pred Lauro Guzelj Blatnik (Kronos, 1:18:34), tretje mesto je osvojila Jasmina Pitamic Vojska (Radovljica, 1:21:20).

Že sama organizacija velik zalogaj

"Ne morem verjeti, da mi je to uspelo. Že sama organizacija tekmovanja v teh pogojih, ko pandemija novega koronavirusa narekuje številne omejitve in dodatne pogoje že tako zahtevne organizacije tekmovanja, je velik zalogaj. To zato s sodelovanjem in celo zmago na tekmi ne gre skupaj. Pa mi je vseeno uspelo," je za STA po tekmi povedal Kobe.

"Težko sem se osredotočil na tekmovanje, tekel sem v zadnjem obdobju med številnimi sestanki, tudi spal nisem veliko. V zadnjem času sem se osredotočil le na ta nastop, a le kar se nastopov tiče, sem nekoliko varčeval moči. Pri organizaciji pa je bil najzahtevnejši že prvi korak. Sprejeti odločitev, da gremo v to. Spomladi so vsa podobna tekmovanja odpadla, tudi potem ni kazalo najbolje. A smo se podali na pot, ko smo imeli prek 150 prijav," je pojasnil Kobe.

Kobe želi v Tokio

Nastopil je že na olimpijskem maratonu v Londonu leta 2012, želi si prihodnje leto priti tudi na OI v Tokiu. "Vemo, kaj to pomeni, teči je treba državni rekord. Tega ta čas še nisem sposoben, upam pa, da bodo spomladi prihodnje leto maratoni, na katerih bo moč doseči olimpijsko normo. Na priprave nameravam tudi v Kenijo. Če mi ne bo uspelo na OI, pa ostaja druga možnost, evropsko prvenstvo," je še dejal Kobe, ki pa v Ljubljani konec tega meseca ne bo branil naslova na 42 km, ker bo tekel na pol krajši razdalji.

NIJZ je zeleno luč za novomeški polmaraton prižgal 11. septembra. Start je potekal v štirih conah s približno minutnimi razmaki. Vstop vanje je bil možen le z maskami. Tekmovalci so bili v startne bloke razporejeni glede na prijavljene čase.