Kristjan Čeh mora poiskati novega trenerja. Foto: www.alesfevzer.com
Kristjan Čeh mora poiskati novega trenerja. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski rekorder v metu diska je dejal, da Gorazd Rajher ni želel, da bi na treningih sodelovala Anna Maria Orel, metalka kladiva iz Estonije in njegovo dekle.

Prehitre reakcije obeh
"Zaradi različnih pogledov, s kom lahko treniram, je prišlo do prehitrih reakcij tako na moji kot na trenerjevi strani. Zahteval je, da pri treningu ni mojega dekleta. To je bil glavni razlog, zato sva se razšla," je dejal Kristjan Čeh.

22-letnik bo skušal sezono spraviti pod streho brez pomoči: "Zdaj si prizadevam, da bi se na tej vrhunski ravni obdržal. Novega trenerja ta čas še nimam, kot kaže, bom skušal sam zvoziti sezono do konca. Ne vidim možnosti, da bi obnovil sodelovanje z Rajharjem. Kar se olimpijskih iger tiče, ostajajo cilji nespremenjeni. Se ne obremenjujem z OI, želim imeti čim manj stresa."

Še vedno ima drugi izid sezone
Ptujčan je 27. maja v domačem kraju z 69,52 m postavil slovenski rekord, ki je zdaj tudi nov mlajši članski evropski rekord in je še vedno drugi izid sezone na svetu. Tudi na naslednjih tekmah je metal zelo daleč in ohranjal dobro formo z izidi za medalje na velikih tekmovanjih.

Rajher o prvem srečanju s Čehom: 'Na pionirski tekmi sem pred sedmimi leti zagledal velikana in sem ga povabil v klub. Na prvem pogovoru je njegov oče celo dejal, da Kristjana ne vidi tu, da je prioriteta delo doma na kmetiji. Potem je prišel na treninge, počasi rasel z leti do vrhunskih izidov.' Foto: www.alesfevzer.com
Rajher o prvem srečanju s Čehom: 'Na pionirski tekmi sem pred sedmimi leti zagledal velikana in sem ga povabil v klub. Na prvem pogovoru je njegov oče celo dejal, da Kristjana ne vidi tu, da je prioriteta delo doma na kmetiji. Potem je prišel na treninge, počasi rasel z leti do vrhunskih izidov.' Foto: www.alesfevzer.com

Rajher: Moja vrata so odprta
"Nič ni bilo na osebni ravni, ni bilo kakšnega spora, moja vrata so še vedno odprta. Kristjan ni sprejel načina dela, tega, da ne meša posla z zasebnim življenjem. Ko smo to želeli predstaviti, je dejal, da mu grenimo življenje. Mogoče smo šli nekoliko ostro, da ne more trenirati z Orlovo, ki ga moti med treningi. On ni sprejel, da ima trening vrhunskega atleta svoje pogoje in zahteve, tudi odrekanja. Sam sem še vedno pripravljen delati z njim, to sem povedal vsem. A sem bil vedno načelen, vedno sem zahteval maksimum od sebe, in to pričakujem tudi od drugih," je pojasnil Rajher, ki je bil vseh sedem let edini Čehov trener.

Zdaj potuje v Bolgarijo
Čeh bo v četrtek zjutraj s slovensko reprezentanco odpotoval na ekipno evropsko prvenstvo v Bolgarijo: "V Stari Zagori bom imel zelo močno konkurenco, tam bosta tudi aktualni evropski prvak iz Litve Andrius Gudzius in Gudni Valur Gudnason, ki je lani z 69,35 m postavil islandski rekord. Razen Stahla sem vse iz svetovnega vrha že premagal. V Bolgariji bom dal vse od sebe, pričakujem mete okrog 65, 66 m, lahko pa bo šlo tudi kaj več, če bodo razmere dobre."

Odziv Alda Ina Ilešiča

Sodelovanje s Čehom je maja končal tudi njegov menedžer Aldo Ino Ilešič, nekdanji kolesar, ki je med drugim tudi predsednik ptujskega atletskega kluba, katerega član je tudi Čeh.

"Njegov menedžer sem postal, še preden sem bil izvoljen za predsednika kluba in pred kakršno koli mojo vlogo v Atletski zvezi Slovenije, kjer sem član strokovnega sveta. Odločil sem se za prekinitev sodelovanja, ko je prišlo do prvih nesoglasij, saj sem prepričan v načrtno delo, ki smo ga doslej počeli, drugo pač ne prinaša rezultatov. Odrekel sem se vsem denarnim nagradam, da bo tudi Čehu jasno, da nisem tega delal zaradi denarja. Nasprotno, bil sem tudi njegov prvi sponzor. S tem se je pravzaprav vse začelo," je povedal Ilešič.

"Rajher je prišel do mene s prošnjo, da bi Čeha finančno podprl. Rajher je treniral tudi Nino Kolarič, mojo boljšo polovico, ki je še vedno slovenska rekorderka v skoku v daljino. Želeli smo, da bi Čeh postal najboljši metalec diska na svetu. Ni več delovalo vse skupaj in sva prekinila sodelovanje, tudi sponzorsko. Moja vrata pa se dolgoročno niso zaprla. Želim, da bi našli čas za pogovor, vsi trije skupaj s Čehom in Rajherjem. Do tega še ni prišlo. Mogoče bo vse skupaj prineslo hitrejše dozorevanje. Če se bomo vsi zavedali, kaj želimo, lahko nadaljujemo našo zgodbo," je dodal Ilešič.