Norah Jeruto je zablestela lani v Oregonu. Foto: EPA
Norah Jeruto je zablestela lani v Oregonu. Foto: EPA

Kenijska atletinja je bila zaradi anomalij v biološkem potnem listu začasno suspendirana aprila, podrobnosti o sredstvu in dolžini kazni pa takrat niso sporočili, saj se je tekmovalka pritožila.

Na podlagi biološkega potnega lista lahko protidopinške organizacije s soglasjem strokovne komisije izdajo kršitev dopinških pravil tudi brez pozitivnega izvida.

Neodvisno disciplinsko razsodišče Svetovne atletike je sporočilo, da odkrite anomalije v potnem listu niso dovolj, da bi dokazovale krvni doping.

Športnica in zdravniki, ki so pričali v njenem imenu, so izvedencem pojasnili, da ima Norah Jeruto trebušne razjede in da je zbolela za covidom-19, s čimer bi lahko pojasnili opažene anomalije.

Norah Jeruto je naslov svetovne prvakinje osvojila julija lani na SP-ju v Eugenu s časom 8:53,02, kar je rekord prvenstev.

Njenga Kunyuga prejel dolgoletno prepoved
Kenijski atlet Michael Njenga Kunyuga je zaradi dopinških kršitev dobil osemletno prepoved nastopanja, je sporočila Komisija za integriteto v atletiki (AIU) pri krovni zvezi Svetovni atletiki. To je že druga dolgoletna prepoved za kenijske tekače v nekaj tednih.

Vzorec Njenge Kunyuge je pokazal, da je 36-letni maratonec jemal sredstvo za izboljšanje vzdržljivosti norandrosteron, poleg tega je skušal ovirati dopinški postopek.

Za datum začetka kazni velja 1. avgust 2022, ko so ga zaradi dopinške kršitve začasno suspendirali. Po podatkih AIU je maja lani posredoval napačne zdravstvene podatke o pozitivnem testu po maratonu v Rigi. Črtali so vse njegove dosežke po 1. maju lani, vrniti bo moral tudi denarne nagrade.

Podobno, a še dve leti daljšo prepoved nastopanja je sredi oktobra dobil tudi njegov rojak Titus Ekiru. Ta je sicer maraton doslej najhitreje pretekel v času 2:02:57, kar ga na lestvici vseh časov uvršča na sedmo mesto, a leta 2021 je bil dvakrat pozitiven na dopinškem testu. Prvič je bilo to v Milanu, kjer je tudi postavil ta osebni rekord, ter nato v Abu Dabiju.

AIU je pri njem ugotovil, da je sodeloval pri prevari in komisiji ni predstavil vseh dokumentov, v navezi z zdravniki lokalne bolnišnice v Keniji pa je celo želel uničiti dokaze. Tudi vse njegove dosežke od maja 2021 so izbrisali, prav tako bo moral vrniti vse denarne nagrade.