Mihalinčeva je imela namreč uspešno dvoransko sezono, medtem ko jo je Janežič izpustil. Zadnji še nima norme za olimpijske igre, ki pa jo je Mahalinčeva že dosegla.

Maja Mihalinec lahko bolj mirno pričakuje nadaljevanje sezone, saj je normo za olimpijske igre že izpolnila. Foto: Reuters
Maja Mihalinec lahko bolj mirno pričakuje nadaljevanje sezone, saj je normo za olimpijske igre že izpolnila. Foto: Reuters

Zaradi teka po pesku nekaj težav s tetivo
Tridesetletna Mozirjanka ima zaradi prilagojene vadbe v času, ko ni bilo mogoče trenirati na stadionih, nekaj zdravstvenih težav. "Zaradi teka po pesku in drugih prilagajanj vadbe v času pandemije novega koronavirusa sem imela težave s tetivo, ki so se preselile še na kolk. Ni bilo mogoče iti niti na fizioterapijo. Pričakujem, da bom lahko glede na vse najprej tekmovala konec junija. Grozno sem bila razočarana po odpovedi letošnjega EP v Parizu, vsi smo se veselili te tekme, preden so jo francoski organizatorji že pred časom odpovedali. V tem času sem spoznala, da treniram za svoje rezultate in napredek, a vseeno upam, da bomo imeli vsaj v Sloveniji nekaj tekem," si je zaželela Mihalinčeva.

Mihalinčeva normo za OI tekla v Dohi
Lani je imela najboljšo sezono v karieri. Marca 2019 je na evropskem dvoranskem prvenstvu v Glasgowu presenetljivo nastopila v finalu na 60 m in bila v njem šesta. Junija je na evropskih igrah v Minsku osvojila zlato na 100 metrov. Na svetovnem prvenstvu v Dohi je že v prvem krogu kvalifikacij na 200 m z osebnim rekordom 22,78 sekunde izpolnila olimpijsko normo, 12. je bila nato v polfinalu (22,81).

Tudi v letošnji zimski sezoni je dobro nastopala in jo sklenila 27. februarja z zmago v Beogradu v teku na 60 m, ko je s 7,22 sekunde le za stotinko zaostala za osebnim rekordom. Pred tem se je izkazala na mitingih v močni mednarodni konkurenci. Ta ni dočakala letošnjega dvoranskega svetovnega prvenstva, ki je bilo v Nanjingu na Kitajskem prestavljeno na naslednje leto. V njem bodo največja tekma prav tako prestavljene olimpijske igre.

Ves čas sem iskala terene, kjer bi lahko trenirala
"Vesela sem, ker normo za OI že imam, lažje je vse skupaj zame. Moje življenje je zdaj namreč posvečeno le atletiki, kar pa ne pomeni, da imam veliko časa. Denimo v času, ko ni bilo mogoče potovati med občinami, sem ves čas iskala terene, kjer bi lahko tekla, ter druge načine za prilagojeno vadbo, za rehabilitacijo in sproščanje po treningih sem morala skrbeti sama. A sem imela malo manj skrbi kot sestra Katja, ki se vrača po poškodbi in se ji izteka tudi pogodba v odbojkarskem klubu v Kamniku."

Luka Janežič bo tekmoval na slovenskih mitingih na 100 in 200 m. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Janežič bo tekmoval na slovenskih mitingih na 100 in 200 m. Foto: www.alesfevzer.com

Janežič je zdrav in si je želel, da bi normo za OI lahko izpolnil letos, pa se je Svetovna atletika odločila, da letošnja sezona ne bo upoštevana. Tako ga boj za nastop v japonski prestolnici čaka v naslednji sezoni, v kateri upa, da se ne bo ponovila lanska. Lov na normo za SP 2019 mu je namreč spodletel, po mučnih zapletih, ko je že bil na dopustu, je vendarle odšel v Doho s posebnim povabilom mednarodne zveze. V prvem krogu kvalifikacij je s skupno 33. izidom ostal daleč od polfinala.

Letošnjo zimsko sezono je izpustil, marca lani pa je na dvoranskem EP-ju v Glasgowu sicer osvojil četrto mesto, a je bil kot favorit za medalje zelo razočaran. V tem letu ni velikega tekmovanja, verjetno tudi ne bo veliko mednarodnih mitingov, vsaj v prvem delu bodo lahko atleti tekmovali le na domačih tekmah.

Janežič vesel, da so končno dovoljeni treningi
"Veseli smo, da so končno dovoljeni normalni treningi. Fitnes v Ljubljani še ni odprt, trening moči je še problematičen. A v tej sezoni ne bomo imeli pravih tekmovalnih ciljev, ni mogoče doseči norme za OI in tudi EP-ja v Parizu letos ne bo. Več bomo delali na vadbi hitrosti, tekmoval bom na slovenskih mitingih na 200 m in 100 m, mogoče še kdaj na 300 m,"
je pojasnil Janežič, ki tako kot Mihalinčeva trenira na ljubljanskem Žaku.