Maruša Mišmaš bi se zagotovo borila za medalje v petek zvečer. Razočaranje je bilo veliko. Foto: www.alesfevzer.com
Maruša Mišmaš bi se zagotovo borila za medalje v petek zvečer. Razočaranje je bilo veliko. Foto: www.alesfevzer.com

Grosupeljčanka je bila favoritinja za najvišja mesta, na prvenstvu je imela najboljši čas med prijavljenimi, zmagala je tudi v drugi kvalifikacijski skupini in bila najhitrejša med vsemi. V prerivanju jo je španska tekmica od zadaj izrinila s proge. Dogodek so preverjali z videoanalizo, vendar so sodniki in pritožbena komisija ostali pri prvotni odločitvi.

"Hudo mi je, zelo dobro sem se počutila danes, bila sem zelo močna na tekmovališču, 8:51 sem tekla z lahkoto, imela sem še veliko v sebi, a tega ne bom mogla pokazati v petek v finalu. Take stvari se sicer v dvoranah dokaj pogosto dogajajo, kljub vsemu pa se mi zdi to vseeno preveč kruto, a tako pravilo pač je v atletiki. Zdaj si bom odpočila od vsega skupaj in že gledam proti olimpijskim igram v Tokiu," je bila razočarana Mišmaš Zrimškova.

"S špansko tekmovalko sva se malo prerivali v boju za prostor, katera bo šla naprej po notranji strani. Potem pa me je malo porinila, izgubila sem ravnotežje v zavoju, kjer je tudi naklon na progi. Skušala sem se ujeti, počasi sem padala proti notranji strani tekmovališča. Na posnetku je videti, kot da sem se že ujela, ker sem prestopila pet korakov po dotiku. Zato vzroka za prestop niso želeli upoštevati, čeprav sem prav zaradi dotika Španke izgubila ravnotežje," je dogodek, ki je privedel do diskvalifikacije, opisala Mišmaš Zrimškova.

Šestak: Ni Maruša namerno kar na lepem stopila skorajda na zvočnik ob progi
Zelo razočaran je bil tudi Šestak. "Sodniki se včasih ne postavijo v vlogo tekmovalke. Akcija pač povzroči tudi reakcijo, ki je bila tokrat nekoliko zapoznela, vendar je bila vseeno posledica dotika. Ni Maruša namerno kar na lepem stopila skorajda na zvočnik ob progi. Španska tekmovalka je Marušo porinila in to je bil vzrok prestopa. Z Marušo sva skušala to dopovedati sodniku pri videoanalizi. A je dejal, da je bilo pred prestopom preveč korakov, in odločitve ni spremenil. Mi smo se potem pritožili na drugo, višjo stopnjo, ki pa je le potrdila prvotno odločitev videosodnika," je dogajanje po teku za zeleno mizo strnil Šestak, nekdanji slovenski rekorder na 400 m in zdaj trener.

Klara Lukan, druga Slovenka v tej disciplini, je tekla v prvi skupini in bila v njej 10. (9:06,82), prehitela je dve tekmovalki. Prve štiri iz vsake izmed obeh skupin ter še štiri najhitrejše po času so se uvrstile v zaključni tek prvenstva.

Na Poljskem se bo v petek uradno začelo, tudi s prvimi končnimi odločitvami, prvo veliko tekmovanje v kraljici športov po svetovnem prvenstvu v Dohi septembra in oktobra 2019.

Janežič gre prvič na evropsko dvoransko prvenstvo brez pritiska medalje

Šutejevi ne bo treba v kvalifikacije
V petek bo v predtekmovanjih tekmovala še številna slovenska zasedba, ne bo pa treba v kvalifikacije drugi slovenski favoritinji za visoka mesta Tini Šutej, ker bodo v skoku s palico v soboto pripravili le finale.

Jan Luxa bo v troskoku začel ob 10.11, a ima med 14 udeleženci najslabši prijavljeni izid. Takoj nato, ob 10.17, bo prvi krog teka na 400 m. Že v prvi skupini bo tekel najboljši slovenski atlet zadnjih let Luka Janežič, za preboj v polfinale pa bo treba zasesti eno od prvih dveh mest v posameznih skupinah. Janežič ima najboljši osebni rekord, a po težavah s poškodbo šele četrti čas sezone med šesterico v prvi skupini.

Tretji čas zime ima v drugi skupini Lovro Mesec Košir, tretji Slovenec na dva dvoranska kroga Gregor Grahovac pa petega v sedmi od devetih skupin. Polfinale bo prav tako v petek s prvo skupino ob 19.10.

Na 800 m, kjer ima dvoranski svetovni rekord edina slovenska dobitnica zlata na dvoranskih EP-jih doslej Jolanda Čeplak, bosta ob 13.32 v peti skupini tekli Jerneja Smonkar, ki ima predzadnji dosežek sezone med šesterico, ter v šesti in zadnji skupini ob 13.40 Anita Horvat. Ta je sicer slovenska rekorderka na polkrajši razdalji, prvič bo na velikem tekmovanju nastopila na 800 m, v njeni skupini sta dve tekačici izrazito hitrejši, preostale štiri pa bi se lahko pomerile za tretje mesto, ki še vodi v polfinale.

Lia Apostolovski bo ob 19.13 začela skok v višino, samodejna kvalifikacijska norma za finale najboljše osmerice je 1,94 m, 1,87 m in cm manj od njenega osebnega rekorda pa je najboljši dosežek zime članice ljubljanskega Massa. Žan Rudolf bo na 800 m sklenil slovenske nastope dneva v kvalifikacijah. Ob 19.55 si bo skušal že v prvi skupini zagotoviti eno izmed prvih treh mest, ki vodijo v polfinale.