Kristjan Čeh je lani na evropskem prvenstvu za mlajše člane osvojil zlato medaljo. Foto: www.alesfevzer.com
Kristjan Čeh je lani na evropskem prvenstvu za mlajše člane osvojil zlato medaljo. Foto: www.alesfevzer.com

206 centimetrov visoki mladenič s Ptuja je tako za meter in pol izboljšal več kot 20 let star rekord Igorja Primca, ki je 10. septembra leta 1999 disk vrgel 64,79 metra.

Pred tem je Čeh najdlje vrgel disk julija lani, ko je z izidom 63,82 metra postal evropski prvak pri mlajših članih.

Čehov državni rekord bi bila tudi norma (66,00 m) za olimpijske igre v Tokiu, a je mednarodna atletska zveza že 7. aprila objavila, da čas med 4. aprilom in 30. novembrom ne bo štel kot kvalifikacijsko obdobje.

Dosežek Čeha je visoke mednarodne vrednosti, saj je 67,05 metra vrgel Nemec Daniel Jasinski za bron na olimpijskih igrah leta 2016 v Riu de Janeiru.

Čeh mislil, da bo rekorden met precej krajši
"V drugi seriji mi je uspel vrhunski met, zelo sem vesel, kar težko tole strnem ... Že med izmetom sem občutil, da bo šlo zelo daleč. A da bo met tako dolg, tega pač ne. Mislil sem, da bo šlo tam nekje do 64 m, prek 66 m, tega pa si nisem predstavljal. Neprecenljivo, izjemen občutek," se je smejalo Čehu, ki je nastopil na prvi tekmi v poletni sezoni. Takoj po rekordnem metu je šel do trenerja Gorazda Rajherja. "Ni česa posebnega rekel, le vesel je bil."

"Dobro sem treniral pozimi in tudi med epidemijo novega koronavirusa. Tako se je že zdaj pokazal velik napredek. Ni to sicer na žalost norma za OI, a sem pokazal, da jo lahko dosežem. Letos tudi ni velikega tekmovanja, EP je bil odpovedan. A bo zato toliko več velikih tekem naslednje leto in tega se zelo veselim."

Prejšnji rekorder je bil Primc, ki je dvakrat nastopil na OI. "Pričakoval sem sicer, da bom letos presegel njegov rekord, a na drugi ali tretji tekmi, ne pa takoj na uvodu v sezono. Blizu starega osebnega rekorda so bili tudi preostali meti danes. S trenerjem nisva veliko spremenila tehnike. Največ to, da mečem s poskokom na koncu, da imam še nekoliko daljši izmet. To je bila glavna sprememba, pa še nekaj malenkosti," je dodal Čeh, ki bo naslednjič nastopil v soboto v Slovenski Bistrici.

Pri tehniki meta skupna analiza s fakulteto za šport
Čehov trener Rajher je pojasnil, da sta tehniko in izvedbo meta kopirala od vrhunskih metalcev diska na svetu. "Ti uporabljajo dodatni vzvod pri izmetu, gib v boku, ki se neposredno prenese v izmet, a je videti kot poskok. Čeh je visok metalec z dolgimi rokami in lahko še izkoristimo veliko tega njegovega potenciala. Ne vemo pa še, ali bo to njegova tehnika tudi prihodnje. Začeli smo sodelovati s fakulteto za šport pri pridobivanju in analizi podatkov, to je prihodnost, v sodelovanju vseh institucij in znanj, ki jih premoremo," je napovedal Rajher.

"Še vedno pravim, da pravi metalec postane športnik po 25. letu, prej pa je treba veliko garati in graditi osebnost, da je mogoče potem največ doseči na največjih tekmah, na OI in SP," je pojasnil Rajher.

"Ne bi izpostavljal, da Čeha štejejo med največje talente atletike pri nas, je velik up, tu je ob njem še kdo. A dejstvo je, da ima potencial, da naredimo korake naprej. Upam, da bomo deležni tudi ustrezne podpore," je sklenil Rajher.

V metu kladiva sta zmagala Nejc Pleško (70,27 m) in Barbara Špiler (64,44 m). Jan Emberšič je lažje, petkilogramsko kladivo vrgel 71,05 m, kar je nov slovenski rekord do 18 let, z 69,49 m mu je tesno sledil Jakob Urbanč (69,49 m).