Tudi mladi športniki, ki so v odlični kondiciji, lahko hudo zbolijo zaradi novega koronavirusa. Foto: Reuters
Tudi mladi športniki, ki so v odlični kondiciji, lahko hudo zbolijo zaradi novega koronavirusa. Foto: Reuters

"Začelo se je z blago vročino, okoli 37,5 stopinje Celzija, in rahlim kašljem. Na urgenco sem prišel pravočasno. Diagnosticirali so me s pljučnico, test na novi virus pa je bil pozitiven. Sčasoma sem neprestano kašljal tudi od pet do deset minut. Bil je močan in suh kašelj. V enem napadu sem tudi pljuval kri," je za spletno stran Mednarodne zveze športnih novinarjev svoje simptome pojasnil 20-letni Melloni, ki je bil pred boleznijo v odlični kondiciji.

Kot je dodal, je bil pri njem eden pomembnejših simptomov bolezni covid-19 tudi izguba vonja in okusa. "Po podatkih bolnišnice Sacco se ta simptom pojavi v dveh od treh primerov bolezni. Je lahko tudi simptom, ki se pojavi pri ljudeh, ki nimajo drugih simptomov, kot je kašelj ali vročina."

Čeprav bolezen covid-19 velja za še posebej nevarno za starejše prebivalce, je Mellonijeva zgodba nov dokaz, da lahko z resnimi simptomi zbolijo tudi mlajši.
Mellonija trenutno zaradi pljučnice zdravijo v milanski bolnišnici Sacco. Ta je v zadnjih tednih zaradi pandemije, v kateri je v Italiji do včeraj umrlo skoraj 3000 ljudi, še posebej obremenjena.

Verjetno se je okužil na podzemni železnici
Melloni je pojasnil, da je pravila osamitve in druge ukrepe za zajezitev širjenja virusa spoštoval že veliko prej, kot je to postalo obvezno po odloku italijanske vlade. "Delal sem od doma, treniral pa zgodaj zjutraj," je dejal v pogovoru. Sam domneva, da se je okužil, ko je enkrat vmes moral skočiti do pisarne svoje službe in se je na poti domov peljal s podzemno železnico. "Simptomi so se pojavili tri dni pozneje."

Zdravijo ga z eksperimentalno terapijo zdravil za revmatoidni artritis in HIV. "Odločili so se za terapijo, ki so jo tudi v večini uporabljali v Vuhanu. Gre za zdravila hidroksiklorokin in lopinavir oziroma ritonavir. Med stranskimi učinki je griža, ki se je pokazala prvi dan, ampak se je že drugi dan pomirila," je še dodal.

En teden po začetku zdravljenja se počuti bolje. "K sreči so me začeli zdraviti še v začetni fazi bolezni. Upam, da bom kmalu odpuščen iz bolnišnice."