Pokvarjeni menedžerji naj bi po besedah organizatorja tržaškega maratona Fabia Carinija afriške športnike izkoriščali. Foto: EPA
Pokvarjeni menedžerji naj bi po besedah organizatorja tržaškega maratona Fabia Carinija afriške športnike izkoriščali. Foto: EPA

Kot razlog za tako odločitev so navedli "izkoriščanje" afriških športnikov, zaradi česar so bili deležni kritik zaradi rasizma. Tekaškega dogodka se bodo lahko udeležili le tekači iz Evrope.

Trst organizira polmaraton izključno za belopolte športnike. To se ne bi moglo zgoditi niti v (ameriški zvezni državi, op. p.) Alabami, kjer je kukluksklan.

Francesco Russo, podpredsednik parlamenta Furlanije - Julijske krajine

"Bojujemo se proti neetičnemu ravnanju v športu. Afriški športniki so prepogosto obravnavani brez dostojanstva, ki si ga zaslužijo," je dejal organizator dogodka Trieste Running Festival Fabio Carini.

Pokvarjeni športni menedžerji afriške tekače izkoriščajo za to, da za majhno ceno tečejo na maratonih, je navedel.

Russo: To se ne bi zgodilo niti v Alabami
Letos smo se odločili, da sprejmemo samo evropske športnike, s čimer bi radi opozorili, da je treba sprejeti ukrepe za ureditev vprašanja "trgovanja s kakovostnimi afriškimi športniki", ki so izkoriščani, česar ne moremo več dopustiti, je dejal Carini za današnjo izdajo italijanskega časopisa La Repubblica. Odločitev je sprožila burne odzive. "Trst organizira polmaraton izključno za belopolte športnike. To se ne bi moglo zgoditi niti v (ameriški zvezni državi, op. p.) Alabami, kjer je kukluksklan," je dejal podpredsednik parlamenta Furlanije - Julijske krajine Francesco Russo.

Pod pretvezo etike v športu?
"Prepoved za afriške atlete je zadnja norost ekstremizma, ki izkrivlja pravo naravo mesta Trst," je bila kritična tudi evropska poslanka iz vrst socialdemokratov Isabella De Monte, ki meni, da so afriškim športnikom prepovedali udeležbo na maratonu pod pretvezo etike v športu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Oglasil se je tudi namestnik italijanskega premierja, vodja populističnega Gibanja petih zvezd Luigi Di Maio. Kot je poudaril po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa, je prav, da se bojujemo proti izkoriščanju afriških tekačev, saj je profesionalnost vedno treba poplačati. "A ne dela se tako, da se jih izključi s tekmovanja, ki se bojuje proti tej problematiki. Nasprotno, težave se še povečajo in se približajo norosti," je še dejal.

Tržaški maraton brez afriških tekačev