Michael Norman je po pandemiji začel sezono v vrhunski formi. Foto: AP
Michael Norman je po pandemiji začel sezono v vrhunski formi. Foto: AP

"Po dolgih štirih letih sem končno spet lahko tekel tudi na 100 metrov," je Michael Norman po tekmi zapisal na Twitterju.

Z dovoljeno pomočjo vetra
Krovna svetovna atletska zveza (IAAF) je pozneje potrdila Normanov izid za dosežek leta, potem ko je ugotovila, da je atlet tekel le ob rahli dovoljeni pomoči vetra (+1,6 m/s).

Prejšnja najboljša znamka leta 2020, preden je tudi šport ohromila koronavirusna pandemija, je bila v lasti Južnoafričana Akanija Simbina, ki je marca v Pretorii tekel 9,91.

Ob boku van Niekerka
Norman je obenem postal šele drugi človek v zgodovini, ki je tekel pod 10 sekundami na 100 metrov, pod 20 na 200 in pod 44 na 400 metrov. Poleg njega je to do zdaj uspelo le še olimpijskemu prvaku na 400 m Južnoafričanu Waydu van Niekerku.

Berlin: Namesto 45 tisoč gledalcev vsaj 3500 ljudi

Mednarodni atletski miting ISTAF v Berlinu, ki je na sporedu septembra, je dobil zeleno luč nemške vlade za obisk gledalcev na stadionu. Direktor mitinga Martin Seeber je dejal, da si bo tekmo 13. septembra lahko ogledalo 3500 gledalcev na sicer ogromnem olimpijskem stadionu, glavna zvezdnika pa sta švedski rekorder v skoku s palico Armand Duplantis in priljubljena nemška tekačica na zaprekah Gesa Krause.Poleg gledalcev bo na stadionu še 1500 ljudi - športnikov, uradnikov, varnostnikov, tehničnega osebja in novinarjev.