Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rusko zvezo so suspendirali leta 2015, potem ko je poročilo Svetovne protidopinške agencije identificiralo globoko zakoreninjeno kulturo dopinga. Za vrnitev v atletsko družino so Rusi morali izpolniti vrsto zahtev, vključno z vzpostavitvijo kulture ničelne tolerance in učinkovite protidopinške strukture.

Na olimpijskih igrah v Tokiu, ki so bile zaradi pandemije covida-19 prestavljene za eno leto, je v atletiki sodelovala le peščica ruskih atletov, in še to pod nevtralno zastavo. Odprava sankcij zaradi vprašanja dopinga pa ne bo imela takojšnjega učinka, saj so bili ruski in beloruski športniki kaznovani s prepovedjo nastopov zaradi invazije Rusije v Ukrajini februarja 2022.

Brez tekmovanj ostajajo transspolne ženske

Po besedah predsednika Svetovne atletike Sebastiana Coa bodo po novem nastopi na tekmah prepovedani tudi transspolnim ženskam, ne glede na raven testosterona. "Novo pravilo bo veljalo od 31. marca. Verjamem, da je odločitev v interesu našega športa. Prepoved pa mogoče ne bo veljala večno. Ustanovili bomo delovno skupino, ki bo spremljala znanstveni razvoj, vodila pa jo bo transspolna oseba. Številni namreč še vedno menijo, da ni dovolj dokazov, da imajo transspolne ženske prednost pred biološkimi ženskami," je dejal Coe.