Kristjan Čeh kroji svetovni vrh v metu diska. Foto: Reuters
Kristjan Čeh kroji svetovni vrh v metu diska. Foto: Reuters

Na diamantni ligi bo spet na začetku junija v Rabatu in Rimu. Glavni cilj v sezoni bo svetovno prvenstvo v Eugenu.

"Odločil sem se za začetek sezone v štajerski prestolnici, da ne bom prvič metal disk na diamantni tekmi. Nimam še nekih ciljev ali pričakovanj za prvo tekmo. Bom pa že bolj pripravljen za Birmingham. Potem sledita Ptuj in Bistrica, tam pa že upam na kaj več," je pojasnil slovenski rekorder v metu diska.

Letos že premagal Stahla
23-letnik je izjemno začel letošnje leto in 12. marca na evropskem pokalu v metih v portugalski Leirii zmagal. S 66,11 m je prvič v karieri ugnal tudi Šveda Daniel Stahla. Olimpijski in svetovni prvak je vrgel 65,95 m. Tretji je bil drugi Šved Simon Pettersson (63,80 m), srebrn na OI lani v Tokiu.

206 cm visoki Čeh je v Splitu uspešno končal tritedenske priprave na poletno sezono. V njej bosta dve veliki tekmi, svetovno in evropsko prvenstvo v ZDA in Nemčiji, nastopil pa bo tudi na sredozemskih igrah, na katerih bo branil srebro s prejšnjega tekmovanja v Tarragoni leta 2018.

Glavni cilj je julijski SP
"Osrednji cilj leta bo zame SP, EP je nato avgusta in le mesec dni po SP-ju, torej bi moral biti tudi za prvenstvo stare celine še dobro pripravljen. Tudi na sredozemske igre bom, ni nepomembna tekma, nasprotno. Obenem bo to moja zadnja tekma pred SP-jem, torej tudi v tej luči pomembna."

Lani je na olimpijskih igrah v Tokiu osvojil peto mesto, ubranil je naslov evropskega prvaka do 23 let, dosegel evropski rekord v tej kategoriji in prvič presegel magično mejo 70 m, četudi je bil večji del sezone brez trenerja.

Zadovoljen z vodenjem estonskega trenerja
Zdaj dobrega pol leta sodeluje z novim trenerjem Gerdom Kanterjem. Estonec je nekdanji olimpijski in svetovni prvak ter lastnik tretjega izida v zgodovini. Po prvih spremembah začetka nastopa v krogu za izmet je tehnika ostala tista iz zimske sezone.

"Napredujem, to nas veseli. Tri tedne sem bil v Splitu, tam je bil tudi Kanter. Prišel je z družino, ki je bila tam 10 dni. Vreme je bilo dobro, prve dni je sicer malo deževalo, sicer pa je bilo vreme izvrstno. Imajo dobro metališče in tudi fitnes je tak, da sem lahko dobro delal. Še nisem v vrhunski formi, ker sem bil v procesu treninga. V zadnjem tednu spuščam intenzivnost vadbe in se še pozna utrujenost," je še povedal Čeh.