Oscar Pistorius je bil velik vzornik invalidnim osebam po vsem svetu – vse do sojenja za umor, ki je doživelo izjemno mednarodno pozornost. Foto: EPA
Oscar Pistorius je bil velik vzornik invalidnim osebam po vsem svetu – vse do sojenja za umor, ki je doživelo izjemno mednarodno pozornost. Foto: EPA

Športnik, ki je bil amputiran pod obema kolenoma in je uporabljal posebna pripomočka, s katerima je lahko tekel na vrhuncu svoje slave, je zgodaj zjutraj na valentinovo leta 2013 ubil manekenko Reevo Steenkamp, tako da je štirikrat streljal skozi vrata kopalnice.

Umor je vedno zanikal
Za umor, ki ga je vedno zanikal, češ da je bil prepričan, da je tat vdrl v njegov izjemno varen dom v Pretorii, je bil obsojen na 13 let zapora.

34-letni Pistorius je odslužil polovico kazni, kar je minimalna zahteva za pogojni izpust, je potrdila Tania Koen, odvetnica družine Steenkamp. "To pa ne pomeni, da ima samodejno pravico do izpustitve," je poudarila.

Zaporniške oblasti, kot zahteva postopek, morajo opraviti predhodne pogovore s starši Reeve Steenkamp, za katere je treba datum še določiti. Pred kakršnim koli pogojnim izpustom se morajo pogovoriti z družino žrtve, pa tudi z zapornikom.

"Ta dialog mora se mora zgoditi, preden se njegov primer predstavi komisiji za pogojni izpust. Gre za precej občutljiv in čustveno pogojen postopek," je dejal tiskovni predstavnik zapora Singabakho Nxumalo.

Po besedah odvetnice Koen naj bi se komisija sestala konec oktobra, a ker niso bile izpolnjene nekatere zahteve, je postopek prekinila. Čakajo tudi na nujna poročila psihologa in socialnih delavcev, ki so v stiku z zapornikom.

Pred devetimi leti trikrat zlat na paraolimpijskih igrah
Eno leto, preden je ubil Reeve Steenkamp, je Pistorius postal prvi dvojni amputiranec, ki je nastopil na olimpijskih igrah. Leta 2012 je tekmoval s pomočjo posebnih protetičnih udov iz karbona. V Londonu je dobil kar tri paraolimpijske kolajne, dve zlati.

Gre sicer za tako imenovana rezila, zaradi katerih se ga je prijel tudi vzdevek "tekač na rezilih" ali Blade Runner.