Alberto Salazar je med letoma 1980 in 1982 trikrat zapored zmagal na maratonu v New Yorku, leta 1982 pa bil prvi še v Bostonu. Po koncu kariere je postal trener, ki je vodil uspešen Nikov program Oregon, ki pa so ga po izreku kazni zdaj razpustili. Foto: EPA
Alberto Salazar je med letoma 1980 in 1982 trikrat zapored zmagal na maratonu v New Yorku, leta 1982 pa bil prvi še v Bostonu. Po koncu kariere je postal trener, ki je vodil uspešen Nikov program Oregon, ki pa so ga po izreku kazni zdaj razpustili. Foto: EPA

"Jasno vprašanje je, ali navedbe, ki zadevajo Salazarja in njegova dejanja, pomenijo, da so goljufali tudi športniki, kar bi lahko vplivalo na njihove nastope in dosežke na tekmovanjih. To moramo preveriti in to bomo naredili," je v izjavi za BBC zagotovil Craig Reedie.

Uslišan poziv predsednika MOK-a
Po izdani štiriletni dopinški kazni ameriškemu atletskemu trenerju je Svetovni protidopinški agenciji pisal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, ki je pozval, naj Wada podrobno razišče vse športnike, ki so sodelovali s trenerjem.

Salazar je bil med drugim trener britanskega olimpijca Moa Faraha, nosilca štirih zlatih olimpijskih kolajn v teku na 5.000 metrov in na 10.000 metrov. Farah ni nikoli oddal pozitivnega vzorca in je vedno vztrajal pri tem, da ni uporabljal nedovoljenih metod. Leta 2017 je prekinil sodelovanje s Salazarjem, največje dosežke na atletskih stezah pa je dosegel prav s pomočjo spornega trenerja.

Usada dokazala kršenje protidopinških pravil
61-letnega v Havani na Kubi rojenega Alberta Salazarja, zmagovalca bostonskega maratona leta 1982 in trikratnega zmagovalca newyorškega maratona (1980, 1981, 1982), je zaradi kršitev protidopinških pravil kaznovala ameriška protidopinška agencija Usada. Salazar je od leta 2001 vodil elitni atletski program treningov Projekt Oregon pod pokroviteljstvom ameriškega koncerna Nike, ki pa ga je ta ameriški velikan na področju športne opreme ukinil po izrečeni obsodbi Salazarju.

26-letna Sifan Hassan je na preteklem SP-ju v Dohi spisala atletsko zgodovino, saj je postala prva s svetovnima naslovoma na 10.000 m in 1.500 m. A Nizozemko je v zadnjih letih treniral ravno kaznovani Salazar. Foto: Reuters
26-letna Sifan Hassan je na preteklem SP-ju v Dohi spisala atletsko zgodovino, saj je postala prva s svetovnima naslovoma na 10.000 m in 1.500 m. A Nizozemko je v zadnjih letih treniral ravno kaznovani Salazar. Foto: Reuters

V ameriški protidopinški agenciji (Usada) so se s pomočjo žvižgačke in Salazarjeve varovanke Kare Goucher dokopali do podatkov, da je Salazar v laboratoriju v Oregonu svoje varovance zavajal glede jemanja najrazličnejših v športu prepovedanih snovi. Te so morali jemati, čeprav je šlo za prepovedani doping. Goucherjeva je bila Salazarjeva varovanka od leta 2004 do 2011.

Pri obsodbi Salazarja so se pri Usadi oprli tudi na pričanje nekdanjega trenerja in Salazarjevega sodelavca Steva Magnessa. Vsega skupaj je Usada prejela informacije 30 prič, dokazno gradivo pa obsega več kot 5.000 strani prepisov.

Rusija ni posredovala točnih podatkov
Reedie, ki bo konec leta končal petletni mandat na čelu Wade, s 1. januarjem 2020 ga bo zamenjal Poljak Witold Banka, je kot zelo skrb vzbujajoč označil tudi položaj, povezan z ruskim neupoštevanjem protidopinških pravil.

Rusija je januarja posredovala zahtevane podatke iz moskovskega laboratorija, kar je prvi pogoj za odpravo triletne mednarodne prepovedi, ki jo je prejela zaradi sistemskega s strani države vodenega dopinga.

Vendar pa je Wada septembra Rusiji izrekla novo opozorilo, da ji bodo zaradi odstopanj in neskladij v podatkih izrekli prepoved sodelovanja na vseh mednarodnih športnih tekmovanjih. "Jasno smo povedali, da bomo podatke zelo natančno preverili, ali so pravilni in popolnoma veljavni. Izkazalo se je, da ni tako. Zato smo zavzeli stališče, da je zadeva zelo resna," je dejal 78-letni Škot. Takšna zamuda preprečuje Wadi pregon nekaj sto športnikov, vpletenih v ruski dopinški škandal, je še poročal BBC.

Banka: Wada potrebuje večji proračun

"Proračun ne dosega pričakovanj. Če želi Wada izpolnjevati svoje naloge in skrbeti za čist šport, potem potrebuje večji proračun. Nogometni klubi imajo več denarja," je dejal Witold Banka, nekdanji tekač na 400 m in zadnja 4 leta športni minister Poljske, ki bo s 1. januarjem prevzel vodenje Wade.


Wadin proračun sicer znaša 36 milijonov evriv. Večinoma jo financirajo vlade in Mednarodni olimpijski komite. Proračun bo do leta 2022 narasel na 40 milijonov evrov. V svojem nagovoru je Banka povedal še, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da prepreči manipulacije in prevare. "Naredil bom vse, da bom branil čist šport. Novo obdobje boja proti dopingu se začne danes," je dejal 35-letni športni politik, ki pričakuje, da bodo veliki pokrovitelji Moka in ostalih svetovnih športnih zvez del proračuna namenili tudi boju proti dopingu.

Bach: Deset milijonov za desetletno shranjevanje dopinških vzorcev
Mednarodni olimpijski komite (Mok) bo namenil deset milijonov dolarjev za desetletno shranjevanje dopinških vzorcev in za njihova ponovna testiranja, je predsednik Moka Bach dejal na konferenci o dopingu v športu v Katovicah. "Pred šestimi leti sem napovedal, da bo Mok namenil deset milijonov dolarjev za boljšo zaščito nedopingiranih športnikov. To smo uresničili," je dejal Bach in dodal: "Danes pa v imenu Moka obljubljam novih deset milijonov dolarjev za naslednje: Mok začenja program globalnega dolgoročnega shranjevanja vzorcev in njihovega ponovnega testiranja, tudi za obdobje pred olimpijskimi igrami."