Primož Kobe je pričakovano ubranil naslov državnega prvaka v polmaratonu. Foto: www.alesfevzer.com
Primož Kobe je pričakovano ubranil naslov državnega prvaka v polmaratonu. Foto: www.alesfevzer.com

Kobe je tekel 1:06:28 in je v absolutni konkurenci osvojil četrto mesto. Prvi je bil Kenijec Hillary Kiptum Maiyo Kimaiyo (1:05:39).

Anja Fink je v cilj nekaj več kot 21-km razdalje pritekla s časom 1:17:42 ure, v absolutni konkurenci pa je bila tretja. Zmagala je Kenijka Valentine Jebet (1:16:41).

Prav tako sta predstavnika te afriške države slavila na 42 km, med maratonci Nidiwa Chepkurui Sakong (2:20:21) in med maratonkami Sheila Chebet (2:38:10).

Nastopil je tudi Matic Modic, sicer vrhunski rekreativni tekač, ki je bil pred tednom dni med zmagovalci v teku trojk v Ljubljani. Modic je bil na tretjem mestu na 42 km z 2:24:34 najboljši Slovenec tako kot tudi že lani, ko je bil skupno četrti. Med tekačicami je bila prva Slovenka Jasmina Kozina Praprotnik, skupno četrta (3:14:34).

Fink je osvojila četrti zaporedni slovenski naslov na 21 km. "Vreme nam je bilo zelo naklonjeno danes, ko smo prišli v cilj je šele posijalo sonce, tako da ni bilo prevroče. Sama sicer raje tečem, če je veliko gledalcev ob progi, ki te potem ponesejo. Ker jih ni bilo veliko, mi je bilo težje, ker sem tekla sama. A za pijačo je bilo za razliko od lani poskrbljeno, kot smo se dogovorili," je povedala Fink, ki upa, da se bo uvrstila na evropsko prvenstvo v Rimu.

"Zelo neobremenjeno sem nastopil, skušal sem držati korak s Kenijci. Začeli smo zelo hitro. Po desetih km sem spustil tempo, ki je bil dotlej za osebni rekord v cilju. Pred tem sem na vodni postaji zgrabil 'bidon' pijače Anje Fink, tako kot lani. Povedala mi je, da je imela zato veliko težav. Ko sem tokrat to opazil, sem se po 30 metrih vrnil, svoje pijače pa nisem vzel. Obenem so mi Kenijci pobegnili, zato sem v drugem delu bil boj sam s seboj in progo," je povedal Kobe.

V obeh najkrajših razdaljah tekmovanja so zmagali slovenski člani atletskih klubov. Vito Kunstek (Slovenska Bistrica) je na 10 km v cilj s prišel v 33 minutah in 27 sekundah pred Matejem Kraljem (Kronos, 33:44) in Mihom Povšičem (Sevnica, 34:38).

Med atletinjami je 10 km najhitreje pretekla Nika Fajfar (Kladivar Celje, 35:38) pred Jasmino Pitamic Vojsko (SV - Ekis, 36:20) in Hano Košenino (Štajerska, 39:38).

Na pet kilometrov sta zmagala Tomaž Rep (Ormož, 15:46), ki se je zaradi nedavne bolezni odločil za krajšo razdaljo, in Breda Škedelj (Kronos Ljubljana, 17:58). V nordijski hoji sta državna naslova osvojila skupni zmagovalec Karl Petelinšek in sedma Mojca Šraj, slavila je Italijanka Silvia Cettina.

Priznanja za udeležbo so po tradiciji delili tudi člani slovenskih reprezentanc v smučarskih skokih. Na vseh rekreativnih dogodkih v Radencih je bilo prijavljenih prek 7000 ljudi iz 26 držav, skupaj s pohodniki in otroškimi teki.

7000 udeležencev maratona Treh src