Primož Kobe je prejšnji mesec v Sieni odtekel osebni rekord v maratonu (2:13:36) in upal, da bi lahko danes ujel celo olimpijsko normo, toda poškodba ga je ustavila kmalu po polovici preizkušnje. Foto: Osebni arhiv
Primož Kobe je prejšnji mesec v Sieni odtekel osebni rekord v maratonu (2:13:36) in upal, da bi lahko danes ujel celo olimpijsko normo, toda poškodba ga je ustavila kmalu po polovici preizkušnje. Foto: Osebni arhiv

"Odstopil sem, ker sem si zvil gleženj na dvaindvajsetem, triindvajsetem kilometru. Potem sem tekel še kak kilometer, pa me je preveč bolelo, da bi nadaljeval. Malo sem razočaran. Pogoji so bili sicer dobri, zelo močna je bila tudi zasedba maratoncev. Del proge je bil tlakovan s kockami, kar je bilo zame usodno, ker sem stopil v luknjo," je pojasnil Kobe.

Maratonsko razdaljo je tekel drugič v dobrem mesecu dni, v Sieni je pritekel drugi slovenski čas v zgodovini (2:13:36), olimpijske norme (2:11:30) pa mu ni uspelo doseči. Da bi se Kobe uvrstil v olimpijsko ekipo, bi moral popravil državni rekord Romana Kejžarja, ki je leta 2000 v Torinu tekel 2:11:50.

Sorodna novica Vrnitev odpisanega maratonca: Enostavno sem strasten tekač!

"Bilo je težje kot v Sieni, imel sem težke noge. A do odstopa sem imel dober ritem, za olimpijsko normo in državni rekord. Upam, da si gležnja nisem težje poškodoval in da bom lahko nastopil 5. junija na evropskem pokalu na 10.000 m v Birminghamu," je dejal Kobe in dodal, da bo skušal slovenski rekord popraviti na enem izmed maratonov ob koncu leta.

Prva tri mesta so zasedli Kenijci, zmagal je Titus Ekiru (2:02:57) in se izenačil na petem mestu po dosežkih vseh časov. Drugi je bil Reuben Kiprop Kipyego (2:03:55), tretji pa Barnabas Kitum (2:04:17).

Neja Kršinar je s časom 2:41:25 osvojila 21. mesto in za olimpijsko normo (2:29:30) zaostala skoraj 12 minut. Zmagala je Etiopijka Hiwot Gebrekidan Gebremaryamslo (2:19:35).

"Skupinica deklet, v kateri sem bila, je bila na začetku videti precej obetavna, potem pa so ena za drugo odpadle in sem žal maraton odtekla večinoma sama. Ampak to je nova izkušnja, iz katere sem se nekaj naučila. Sedaj me čaka teden dni regeneracije, potem krajše priprave. Petega junija pa bom nastopila na stezi v teku na 10.000 m v Londonu," je povedala Kršinarjeva.