Ruth Chepngetich je pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v Dohi osvojila zlato medaljo v maratonu. Foto: EPA
Ruth Chepngetich je pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v Dohi osvojila zlato medaljo v maratonu. Foto: EPA

26-letna Kenijka, svetovna prvakinja v maratonu, je za skoraj pol minute izboljšala prejšnji najboljši čas (1:04:31), ki ga je Etiopijka Ababel Yeshaneh postavila februarja 2020 v Združenih arabskih emiratih. Ruth Chepngetich je v Carigradu zmagala tudi v letih 2017 in 2019.

Prvič v zgodovini je prva trojica na 21 km tekla pod uro in petimi minutami. Prejšnjemu rekordu se je na drugem mestu zelo približala Etiopijka Yalemzerf Yehualaw (1:04:40), bronasta na svetovnem prvenstvu na 21 km, tretja je bila druga Kenijka Hellen Obiri (1:04:51), dvakratna svetovna prvakinja na 5000 m, ki je najhitreje doslej med vsemi v zgodovini tekla na debitantskem nastopu na 21 km.

Osmerica maratonk je bila skupaj po petih kilometrih, po desetih pa je bila v vodilni skupini le še peterica, tudi svetovna rekorderka na 42 km Brigid Kosgei iz Kenije. Z rojakinjo Joan Chelimo Melly sta v nadaljevanju popustili, na čelu pa je ostala le še trojica, ki je bila na koncu na zmagovalnem odru.

Med atleti so bili na prvih treh mestih Kenijci. Z rekordom proge je slavil zmago svetovni rekorder Kibiwott Kandie (59:35). V finišu je za tri sekunde ugnal trikratnega svetovnega prvaka na 21 km Geoffreyja Kamwororja, tretji je bil Roncer Kipkorir (59:46). Kljub pandemiji covida-19 je bilo v Turčiji na startu 4000 tekačic in tekačev.