Caster Semenya. Foto: Reuters
Caster Semenya. Foto: Reuters

"Primanjkuje nam sredstev. Pomagalo mi bo veliko strokovnjakov, ki jih moramo plačati," je na novinarski konferenci v Johannesburgu povedala južnoafriška atletinja. Njen primer bo veliki senat ESČP-ja obravnaval 15. maja.

Evropsko sodišče za človekove pravice je 11. julija lani razsodilo, da so švicarska sodišča kršila njene človekove pravice ter jo diskriminirala. Južnoafričanka se je pritožila na EČSP s sedežem v Strasbourgu, potem ko je švicarsko vrhovno sodišče zavrnilo njeno pritožbo zoper pravila Svetovne atletike, da mora jemati zdravila za znižanje ravni testosterona, če želi še naprej tekmovati.

Semenya, za katero velja, da je oseba z "razlikami v spolnem razvoju", vendar je bila vedno zakonsko opredeljena kot ženska, je zavračala jemanje zdravil, odkar je krovna mednarodna atletska zveza leta 2018 uvedla pravila.

Posledično ni smela tekmovati na njeni najljubši razdalji 800 metrov, pravila pa je zveza marca lani podaljšala, kar pomeni, da se ni mogla udeležiti tekmovanj, če ni prej izpolnila pogoja ter jemala zdravil za zniževanje testosterona.