Sifan Hassan je postavila izjemen svetovni rekord v Hengelu. Foto: EPA
Sifan Hassan je postavila izjemen svetovni rekord v Hengelu. Foto: EPA

28-letna atletinja se je rodila v Etiopiji, a že od 15. leta živi na Nizozemskem, kjer je tudi naredila šolo za medicinsko sestro. Pred dvema letoma v Dohi je postala prva atletinja, ki je postala svetovna prvakinja na 1500 in 10.000 metrov na istem svetovnem prvenstvu.

"Svetovni rekord tu, v Hengelu, je nekaj sanjskega. To je prava potrditev vloženega trdega dela v pripravah na olimpijske igre v Tokiu. Vesela sem, da se lahko z mano poveselijo nizozemski navijači, res izjemno," je dejala Hassanova. Zdaj je svetovna rekorderka na 10.000 metrov, miljo, eno uro in v cestnem teku na pet kilometrov.

Veliko veselje ob prihodu v cilj. Foto: EPA
Veliko veselje ob prihodu v cilj. Foto: EPA

V Tokiu želi ponoviti dvojček Dibabe
Na olimpijskih igrah v Tokiu bo nastopila v tekih na 5000 in 10.000 metrov. Želi ponoviti dosežek Etiopijke Tirunesh Dibabe, ki je dobila oba teka na razdaljah v Pekingu leta 2008 in nato še štiri leta zatem v Londonu.

"Večni" rekord Vangove izboljšan za 25 sekund
V teku na 10.000 metrov za ženske je bil 23 let veljaven eden izmed najspornejših rekordov v zgodovini atletike. 8. septembra 1993 je Junšja Vang na kitajskem državnem prvenstvu postavila neverjeten čas 29:31,78. Posnetka tega teka ni bilo in strokovnjaki so menili, da je tekla en krog premalo. Za 42 sekund je popravila prejšnjo rekordno znamko Norvežanke Ingrid Kristiansen iz Osla leta 1986. Ayana je nato v samostojnem teku na olimpijskem stadionu v Riu skoraj za 15 sekund popravila ta rekord.