Čudežni šprinter Usain Bolt leti proti cilju s presenetljivo sproščenostjo in seveda z osupljivo hitrostjo, ki je ne zmore nobeno drugo človeško bitje. Foto: EPA
Čudežni šprinter Usain Bolt leti proti cilju s presenetljivo sproščenostjo in seveda z osupljivo hitrostjo, ki je ne zmore nobeno drugo človeško bitje. Foto: EPA
Matic Osovnikar
Se lahko Matic Osovnikar, leta 2006 bronasti na evropskem prvenstu, naslednje leto vrne in prav na evropskem prvenstvu spet poseže v vrh? Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Matic Osovnikar
Ko bi le znal biti tako sproščen kot Usain Bolt ... Foto: Marko Kovič
Bolt še za 11 stotink izboljšal rekord

Ekipa za biomehanične raziskave je pripravila analize, ki pravijo, da je Usain Bolt največjo hitrost, 44,127 km/h, v finalu teka na 100 metrov dosegel na 65. metru. Hitrost na cilju je padla na 43,88 km/h. V primerjavi s tretjeuvrščenim rojakom Asafom Powellom je bil Bolt na 60. metru hitrejši za 1,5 km/h, v cilju pa več kot 3 km/h. Skrivnost te izjemne hitrosti je v skladnem delu trupa in rok, ki pomagajo poganjati noge, te pa 100-metrsko razdaljo zmorejo v 40,92 koraka. 3,5 koraka več je naredil Powell, pet več Gay.

Seveda bodo zanimive analize prišle tudi po novem presežku in rekordu 19,19 na 200 metrov, a v tem prispevku je v ospredju "stotica". Po vrnitvi v domovino smo se o najprestižnejši disciplini svetovnega prvenstva pogovarjali z Maticem Osovnikarjem, ki je bil pred dvema letoma najhitrejši beli šprinter in je na svetovnem prvenstvu v Osaki senzacionalno nastopil v finalu teka na 100 metrov. Dosežek se zdaj zdi še posebej fantastičen, saj je Škofjeločan v Berlinu že takoj izpadel s časom 10,52. Veliki cilj, teči pod mejo desetih sekund, se zdi neuresničljiv, toda Osovnikar verjame, da se lahko vrne in napade vsaj svoj (državni) rekord 10,13.


Matic, se lahko kaj naučite iz svojega neuspeha v Berlinu?
Sigurno nekaj lahko potegneš, čeprav je težko. Ko sem pritekel skozi cilj in videl, da to ni bilo to, je bilo zelo hudo, ampak zdaj se zavedam, da tudi to spada h karieri.

Finale ste gledali s tribun. Pred dvema letoma ste bili sami udeleženec finala. Kaj vam je zdaj rojilo po glavi?
Ko so prišli finalisti na stadion, sem se spomnil: aha, na prejšnjem prvenstvu sem bil pa zraven. Zanimivo je bilo spremljati. Bil sem v nekakšnem transu, nisem komuniciral s kolegi, ki so bili zraven. Tudi s tribune je bilo lepo videti rekord, težko pa je strniti, kako sem se počutil. Seveda upam, da bom na takšni tekmi še kdaj v središču.

Se še dogaja, da se vas spomnijo in rečejo, vi ste finalist šprinta v Osaki?
Seveda, ampak s tem se človek ne more tolažiti. Po tistem uspehu je dobrodošlo, ko se te kdo spomni in da kakšen kompliment, ampak od tega ne morem živeti. Treba je pač dosegati rezultate.

Kako komentirate izjemen izid Usaina Bolta, ki je za 11 stotink premaknil meje nemogočega?
Izid je neverjeten. Že tekmeci, preostali finalisti, so tekli hitreje od rekorderjev izpred ne toliko let, a zraven Bolta izgledajo nebogljeno. Osupljivo je gledati to. Poskušam tudi sam kaj potegniti, kaj bi lahko naredil, da se vsaj približam tem rezultatom.

Se da kaj naučiti iz njegove tehnike?
Tehnika vsakega tekača je tako specifična, da je težko kaj pobrati. Krona njegove tehnike je sproščenost. To je v šprintu najtežje doseči. Čeprav gre za maksimalen tek, ga je treba odteči z lahkoto in tega mi manjka v primerjavi s tekmeci.

Tudi pred štartom je bil Bolt izjemno sproščen, kar smejal se je. Res gre za fenomen, kajne?
Zelo dobro prenaša pritiske velikih tekem. Marsikaj je odvisno od kulture, posameznika. Ti tekači so doma v regiji, kjer v življenju vsi tako funkcionirajo. Zanimivo je gledati, ker mi, Evropejci, drugače delujemo na štartu in je zanimivo gledati, kako je lahko človek tako sproščen kljub vsem pritiskom.

Bolt še za 11 stotink izboljšal rekord