Foto: EPA
Foto: EPA

Britanski štafeti, ki je v Tokiu osvojila srebrno kolajno, so odličje odvzeli že pred časom.

Ujaha so sicer testirali 6. avgusta, na dan finala štafetnega teka na 4 x 100 m, v vzorcu pa našli sledi prepovedanih substanc ostarina in S-23.

28-letni atlet se bo po izrečeni kazni lahko na tekmovanja vrnil prihodnje leto junija, ko se mu bo iztekel 22-mesečni suspenz. Ta je začel teči z dnem odvzetega vzorca na olimpijskih igrah.

"Enota za atletsko integriteto (AIU) in Svetovna protidopinška agencija (Wada) sta prepričani, da sprinterjeva kršitev protidopinških pravil ni bila namerna, zato smo mu kazen skrajšali za dva meseca, vseeno pa to ne zmanjšuje njegove odgovornosti glede kršitve kodeksa," sta v izjavi za javnost zapisala AIU in Wada.

"Jemanje prehranskih dopolnil je za športnike tvegano, saj se lahko okužijo s prepovedanimi substancami. Športniki so dolžni biti 100-odstotno prepričani, preden kar koli vnesejo v svoje telo. Če obstaja najmanjši dvom, tega ne smeš storiti," je dejal vodja AIU-ju, Brett Clothier.

Ujah je bil del britanske četverice, ki je na igrah Tokio 2020 zgrešila zlato za 0,01 sekunde. Slavila je Italija. Srebro je po kazni Britancem pripadlo Kanadčanom, bron pa Kitajcem.