Jakob Ingebrigtsen se je razveselil evropskega rekorda. Prehitel je tudi svetovnega rekorderja Joshuo Cheptegeija. Zvezdnik iz Ugande je bil šele šesti. Foto: Reuters
Jakob Ingebrigtsen se je razveselil evropskega rekorda. Prehitel je tudi svetovnega rekorderja Joshuo Cheptegeija. Zvezdnik iz Ugande je bil šele šesti. Foto: Reuters

V skoku s palico je prepričljivo zmagala Anželika Sidorova iz Rusije. Aktualna svetovna prvakinja iz Dohe 2019 in svetovna dvoranska podprvakinja je s 4,91 m dosegla osebni rekord.

Druga je bila Belorusinja Irina Žuk (4,71 m), tretja pa Katerina Stefanidi, ki bo v Tokiu branila olimpijsko zlato. Grkinja je bila na čelu štirih tekmovalk, ki so preskočile 4,66 m.

Šutejeva, članica celjskega Kladivarja, je letvico na 4,31 m zmogla prvič, v drugem skoku pa 4,46 m in je tedaj delila četrto mesto. Tam je tudi ostala, ko je prvič zmogla 4,56 m. Na višini 4,66 m pa je bila trikrat neuspešna in je končala tekmovanje.

Mesto za njo, osma, je bila Švicarka Angelica Moser, ki je tudi preskočila 4,56 m, vendar šele v drugem skoku. Moserjeva je 6. marca letos na dvoranskem evropskem prvenstvu v poljskem Torunu osvojila zlato medaljo, srebrna pa je bila Šutejeva.

"Z današnjim nastopom in izidom nisem najbolj zadovoljna. Na odrivu sem prihajala nekako preveč spodaj pod palico in potem skoki niso bili tekoči. Vseeno sem bila blizu uspeha na 4,66 m. Sem pa zadovoljna, ker sem znova dobila točke za finale diamantne lige, pa tudi tetiva danes ni bila tako boleča, da bi ovirala nastop," je povedala Šutejeva, ki bo v petek odpotovala v Atene, kjer jo v ponedeljek čaka nova priložnost.

Še trije najboljši izidi sezone na svetu
Najboljše izide sezone na svetu so v Firencah dosegli še na 3000 m zapreke Soufiane El Bakkali iz Maroka (8:08,54), na 110 m ovire Jamajčan Omar McLeod (13,01) in nizozemska svetovna prvakinja Sifan Hassan na 1500 m (3:53,63).

Pred štirimi dnevi je Hassanova dosegla svetovni rekord v Hengelu na 10.000 m, ki ga je le dva dni pozneje popravila Etiopijka Letesenbet Gidey.

Znova se je izkazala tudi britanska sprinterka Dina Asher-Smith, ki je na 200 m s časom 22,06 za več kot pol sekunde ugnala vse tekmice, druga je bila Marie-Josee Ta Lou iz Slonokoščene obale (22,58).

Največji miting v Italiji je običajno na olimpijskem stadionu v Rimu, kjer pa bo v petek uvodna tekma evropskega nogometnega prvenstva, zato so tekmo prestavili v Firence. Naslednja Diamantna liga bo v Oslu 1. julija.