Sally Pearson je desetletje krojila vrh teka na 100 m z ovirami. Na olimpijskih igrah je bila srebrna v Pekingu 2008 in zlata v Londonu 2012. Na svetovnih prvenstvih ima dva zlata (Daegu 2011 in London 2017) in srebro (Moskva 2013), leta 2012 je bila v Carigradu še svetovna prvakinja v dvorani, dva naslova ima iz iger Commonwealtha ... Foto: AP

Odločitev je vendarle nekoliko presenetljiva, saj je še pred tremi tedni, ko si je natrgala stegensko mišico, dodala, da nastop na svetovnem prvenstvu septembra v Dohi ni vprašljiv. V torek pa je Sally Pearson šokirala z objavo, da bo končala športno pot.

V Dohi Avstralka tako ne bo branila naslova iz Londona leta 2017, zlato medaljo ima sicer tudi še s prvenstva 2011. Na olimpijskih igrah je bila zlata leta 2012 v Londonu.

"Moje telo ni več pripravljeno na takšne izzive. Po 16 letih v reprezentanci je čas, da tekaške copate obesim na klin," je dejala tekmovalka, ki ji poškodbe niso prizanašale. Od Londona 2012 je imela nenehno zdravstvene težave. Najhujša je bila poškodba ahilove tetive leta 2018, ki jo je celila 14 mesecev. Leta 2015 pa si je pred SP zlomila zapestje.

Na novinarski konferenci v Sydneyju na sedežu avstralskega olimpijskega komiteja je bila Pearsonova kljub nepričakovani novici o nenadnem koncu kariere dobre volje. Foto: AP

"Težave se kar kopičijo. Vsakokrat, ko želim biti hitra, se telo upre. Mislim, da tako ne gre več, poškodb je bilo dovolj," je razloge za slovo od atletskih stez pojasnila Pearsonova.

Njen cilj so bile tudi olimpijske igre v Tokiu 2020, a se je odločila, da glede na težave s poškodbami ne bi bilo smiselno vztrajati: "Dvomim, da bi lahko do naslednjega leta ostala na ravni, na kakršni želim biti na olimpijskih igrah."

Poškodba stegenske mišice je bila samo zadnja v seriji težav, med pripravami na Doho je namreč v zadnjem letu kar šestkrat morala prekiniti treninge zaradi različnih zdravstvenih težav. "Zavedam se, kaj bi morala narediti, da bi bila na igrah vsaj približno dobro pripravljena. In dvomim, da bi moje telo to zdržalo," je nove olimpijske sanje zdaj prečrtala Pearsonova.