Timotej Bečan je bil izjemno vesel 3. mesta in časa 43:19. Foto: Peter Kastelic/AZS
Timotej Bečan je bil izjemno vesel 3. mesta in časa 43:19. Foto: Peter Kastelic/AZS

Najboljši Slovenec je bil na odličnem tretjem mestu Timotej Bečan (43:19), najboljša Slovenka pa na devetem mestu Barbara Trunkelj (56:27).

"Zelo sem zadovoljen. Šmarna gora je moj domač hrib, kjer veliko treniram, zato mi je tekma tu vedno nekaj posebnega. Ne bi moglo biti bolje, samega sebe sem presenetil. Proti koncu me je Britanec že ujel in prehitel, a je poznavanje proge naredilo svoje, tako da sem stisnil in prišel na tretje mesto. Današnji rezultat je tudi lepa popotnica za svetovno prvenstvo," je bil zadovoljen Bečan.

Zmagi v svetovnem pokalu sta si že pred zadnjo tekmo zagotovila danes četrti Andrew Douglas (43:23) iz Škotske in drugouvrščena Sarah McCormack iz Irske (51:51).

Eritrejec Mamu, tudi lastnik najboljšega časa Rekorda Šmarne gore – kratke različice teka po direktni poti na vrh –, je za štiri sekunde ugnal rojaka Filimona Abrahama, s katerim sta slavila dvojno eritrejsko zmago.

Bečan je bil edini slovenski gorki tekač v prvi deseterici, tik za njo na 11. mestu pa je v cilj pritekel Miran Cvet (45:30). Marko Tratnik je bil na 10-kilometrski progi s 710 metri vzpona in 350 metri spusta tretji Slovenec na skupno 14. mestu (47:21).