V Monte Carlu vseh sedem finalistk na 100 m teklo pod 11 sekundami

Slovenska rekorderka, četrta na svetovnem prvenstvu prejšnji mesec v Eugenu in bronasta na dvoranskem SP-ju marca v Beogradu, je začetno višino 4,36 m preskočila v drugem poskusu.

S Tino Šutej je sedmo mesto delila Švicarka Angelica Moser, ki je lani zmagala na dvoranskem evropskem prvenstvu na Poljskem, kjer je bila Slovenka srebrna.

"Ocenjujem, da težava s tetivo pri Tini Šutej ni bila bistvena, čeprav je trening temu prilagojen in ni optimalen. A s tem je treba delati do konca sezone, pred nami je še evropsko prvenstvo. Ogrevanje danes je bilo normalno, skoki so bili dobri. Na tekmi pa se vse skupaj ni odvijalo po pričakovanju. Mogoče je zmanjkalo energije ali pa je bila preveč v krču. Tekma je bila ponesrečena, čeprav je bila zaradi spremenljivega vetra zelo težka. Veliko pove podatek, da je bilo za zmago dovolj 4,66 m," je povedal trener Milan Kranjc. Ocenil je še, da se je zaradi prilagojenega treninga nekoliko porušil ritem skoka.

V četrtek bosta s Tino Šutej odpotovala na evropsko prvenstvo v München. Tam bosta pred kvalifikacijami poskušala opraviti še kakšen tehnični trening. "Je v podobnem položaju, kot je bila pred SP-je v Eugenu, kjer pa je preskočila 4,70 m," je dodal Kranjc.

Nina Kennedy, tretja na SP-ju, je za zmago 4,66 m preskočila v prvem poskusu. V drugem je to višino zmogla svetovna podprvakinja, Američanka Sandi Morris. Tretje mesto je s tretjim uspešnim skokom na 4,66 m zasedla Grkinja Ekaterini Stefanidi, olimpijska zmagovalka iz Ria de Janeira 2016, ki bo prihodnji teden v Münchnu poskušala osvojiti še tretje zlato na evropskih prvenstvih.

Tina Šutej med nastopom v Monte Carlu. Foto: EPA
Tina Šutej med nastopom v Monte Carlu. Foto: EPA

Kipyegon na 1500 m le za tri desetinke zgrešila svetovni rekord

Kenijka Faith Kipyegon je na stadionu Louis II s časom 3:50,37 dosegla drugi najboljši čas v zgodovini na 1500 m in le za tri desetinke zgrešila svetovni rekord. Tega je pred sedmimi leti prav v kneževini s časom 3:50,07 postavila Etiopijka Genzebe Dibaba. 28-letna Kipyegon je dvakratna olimpijska in svetovna prvakinja na tej razdalji.

Jamajčanka Shelly-Ann Fraser-Pryce je dosegla novo izjemno zmago na 100 m, s časom 10,62 sekunde je petkratna svetovna prvakinja dosegla izid sezone in še tretjič v tednu dni tekla pod 10,70.

35-letna sprinterka je imela tokrat zelo močne tekmice, njena rojakinja Shericka Jackson, svetovna prvakinja na 200 m, je dosegla osebni rekord z 10,71. Tretja je bila v teku, v katerem se je vseh sedem tekmovalk spustilo pod 11 sekund, Marie-Josee Ta Lou iz Slonokoščene obale z 10,72.

Med atleti je na 200 m zmagal svetovni prvak Noah Lyles iz ZDA s prav tako izvrstnim časom 19,46.

Venezuelka Yulimar Rojas je za zmago v troskoku znova presegla 15 m (15,01 m), čeprav je v prvih treh serijah zaradi prestopa ostala brez izida in sta se ji Jamajčanka Shanieka Ricketts (14,91 m) in Američanka Tori Franklin (14,86 m) zelo približali.

Poleg Faith Kipyegon in Fraser-Pryce sta najboljša izida sezone na svetu dosegla še na neolimpijski razdalji 1000 m Britanec Jake Wightman (2:13,88) in na 3000 m Thierry Ndikumwenayo iz Burundija (7:25,93).

Naslednji miting Diamantne lige bo 26. avgusta v Lozani.