Tina Šutej je lani na prostem preskočila 4,81 metra, v dvorani pa 4,82 metra. Oboje pomeni slovenski rekord v skoku s palico. Foto: EPA
Tina Šutej je lani na prostem preskočila 4,81 metra, v dvorani pa 4,82 metra. Oboje pomeni slovenski rekord v skoku s palico. Foto: EPA

"Gre za obrabo materiala, tetiva je vneta oziroma kronično zadebeljena. In ko se pojavi bolečina, te ne moreš kar tako odstraniti. Po navadi mi je po sezoni pomagalo, da sem imela tri, štiri tedne počitka povsem brez treningov in teka. Potem sem lahko normalno začela trenirati," je Tina Šutej povedala ob robu podpisa pogodb z Atletsko zvezo Slovenije.

"Prav zaradi tega sem se odločila, da končam dvoransko sezono, ker če bi izsiljevala nastop na SP-ju, bi se ta počitek zamaknil v marec in bi lahko začela trenirati aprila. Sezona na prostem pa se začne maja, kar bi bilo premalo časa za pripravo. Vzela si bom tri tedne premora brez teka. Vse bom storila, da to ne bo le počitek, ampak da bom s terapijami in drugim dejavna pri izboljšanju stanja," je dodala 35-letnica.

Priprave bo tako v celoti posvetila sezoni na prostem, najprej za evropsko prvenstvo v Rimu od 7. do 12. junija, nato še za olimpijske igre v Parizu od 26. julija do 11. avgusta.

Tina Šutej s cmokom v grlu odpovedala SP

Pravi, da bi lahko bila po mesecu počitka v pravi formi v okoli treh mesecih. "Olimpijske igre so še tako daleč, da tudi če februarja in marca počivam in ne treniram, ne bo nobene težave."

Tina Šutej je v prejšnjih dveh letih osvojila štiri odličja na velikih atletskih tekmovanjih, po dve srebrni in bronasti na EP-jih in dve četrti mesti na SP-ju na prostem predlani in lani. Zato ni želela na Škotsko odpotovati brez visokih ciljev. Tudi zaradi tega je bila nekaj dni zelo slabe volje.

"Zelo težko je, saj tudi na treningih in tekmah ne moreš uživati. Če se ves čas ukvarjaš le z bolečino, se ne moreš v popolnosti osredotočiti na stvari, ki jih moraš početi. Z leti se stvari malo nabirajo, je težje, ampak za zdaj se dobro borim. Zdaj ko sem se odločila, da ne grem na SP v Glasgow, sem bila tri dni kar slabe volje. Vendar sem iz najhujšega in pripravljena na boj."

Pri AZS-ju sklenili pogodbe za leto 2024

Atletska zveza Slovenije je sklenila pogodbe s svojimi najboljšimi športniki za letošnje leto. Načrtovana vrednost letošnjih pogodb je 322.170 evrov (lani 305.795 evrov, predlani 290.000 evrov). Devetindvajset je članov vrhunske selekcije, skupno pa je v sistem financiranja AZS-ja vključenih približno 145 atletov in atletinj.

Članica celjskega Kladivarja je 30. januarja kljub bolečinam v Ostravi zmagala in preskočila 4,73 metra, s čimer se je najbolj približala svojim najboljšim izidom. Pozneje tako visoko ni več posegla. "Mogoče bo treba kaj spremeniti pri treningu in zmanjšati količino. Dobili smo potrditev, da lahko s takimi treningi skočim zelo visoko. Treningi zadnji mesec in pol niso bili takšni, kot morajo biti, količina teh pa polovična ali še manj."

Odlična atletinja o koncu kariere kljub težavam še ne razmišlja, tako da ni nujno, da je letošnja sezona njena zadnja. "Če bo vse super in se bom dobro počutila ter bom zadovoljna s sezono, je mogoče, da se bom odločila za nadaljevanje kariere. Je pa v tem trenutku o tem težko govoriti."