Do konca sezone bosta še dva zaključna mitinga, na finalu si je nastop zagotovila Slovenka Maruša Mišmaš v teku na 3.000 m zapreke.

Ta disciplina je bila tokrat na programu le za moške, kjer je zmagal svetovni podprvak Maročan Soufiane El Bakkali (8:06,64).

Will Claye. Foto: EPA
Will Claye. Foto: EPA

Svetovni dvoranski prvak Američan Will Claye, srebrn na zadnjih in predzadnjih olimpijskih igrah, pa tudi na predlanskem svetovnem prvenstvu, je v troskoku kot prvi v francoski prestolnici preskočil 18 m (18,06 m); predtem je bil z več kot četrt mesta krajšim poskusom v zgodovini pariškega mitinga najboljši svetovni rekorder Jonathan Edwards iz Velike Britanije.

Norvežan Karsten Warholm, svetovni prvak in evropski rekorder, je znova porazil vse tekmece na nizkih ovirah, tokrat za skoraj sekundo (47,26). Olimpijska zmagovalka z Jamajke Elaine Thompson je na 100 m edina tekla pod 11 sekundami (10,98). Na 200 m je prepričljivo slavil Američan Noah Lyles z rekordom mitinga (19,65).

Elaine Thompson (levo) je na 100 m edina tekla pod 11 sekundami (10,98). Foto: EPA
Elaine Thompson (levo) je na 100 m edina tekla pod 11 sekundami (10,98). Foto: EPA

V skoku s palico sta zmagala Alysha Newman – s kanadskim rekordom (4,82 m) pred Grkinjo Ekaterini Stefanidi (4,75 m), olimpijsko zmagovalko in svetovno ter evropsko prvakinjo – in aktualni svetovni prvak Sam Kendricks iz ZDA (6,00 m); ta disciplina med moškimi ni štela za diamantno serijo.

Venezuelka Yulimar Rojas je v troskoku, kjer bo v Dohi branila svetovni naslov, potrdila vlogo favoritinje; že v drugi seriji je edina presegla 15 m in si s 15,05 m priborila zmago. Na OI v Riu de Janeiru je bila ta 1,92 m visoka atletinja srebrna, na zadnjih dveh dvoranskih SP-jih pa je osvojila zlato.

V uvodni disciplini, v suvanju krogle, je Avstralec Tomas Walsh že v prvi seriji sunil 22,44 m. S tem rekordom mitinga je aktualni svetovni prvak na prostem in dvakratni zaporedni v dvorani slavil dokaj zanesljivo zmago. Prek 22 m je zmogel le še Američan Joe Kovacs (22,11 m), nekdanji svetovni prvak, srebrn na prejšnjih OI in SP-ju.

Norvežan Karsten Warholm, svetovni prvak in evropski rekorder, je znova porazil vse tekmece na nizkih ovirah, tokrat za skoraj sekundo (47,26). Foto: EPA
Norvežan Karsten Warholm, svetovni prvak in evropski rekorder, je znova porazil vse tekmece na nizkih ovirah, tokrat za skoraj sekundo (47,26). Foto: EPA

Nekdanja svetovna prvakinja (2015), Kubanka Denia Caballero, je v metu diska s 66,91 m prepričljivo ugnala najboljšo tekmovalko v tej disciplini v zadnjem slabem desetletju, Dvakratna olimpijska in svetovna prvakinja Hrvatica Sandra Perković je bila druga s 65,01 m in v tej sezoni ni v tako dominantni formi kot v prejšnjih.

Na 1.500 m je za zmago Ronald Musagala izenačil svoj rekord Ugande (3:30,58), na dva stadionska kroga je po izjemnem pospeševanju v zadnjih metrih vse presenetila Američanka Hanna Green (1:58,39), na enega je bila prva Jamajčanka Stephenie Ann McPherson (51,11), na visokih ovirah pa Daniel Roberts iz ZDA (13,08). Rojak Newmanove Michael Mason je bil pred vsemi v skoku v višino (2,28 m).

Pred zadnjo tekmo lige v Bruslju, ki bo 6. septembra, bo še tekmovanje 29. avgusta na znamenitem Letzigrundu v Zürichu.