Karsten Warholm je nagrado med drugim prejel, ker je zrušil 29 let star svetovni rekord v teku na 400 metrov z ovirami, potem ko je v olimpijskem finalu v Tokiu razdaljo pretekel v senzacionalnem času 45,94 sekunde. Njegov tek imajo številni za eno najboljših tekaških predstav v zgodovini olimpijskih iger.

Elaine Thompson-Herah si je nagrado prislužila, potem ko je še na drugih zaporednih olimpijskih igrah osvojila zlati kolajni v obeh sprinterskih preizkušnjah. Na 100 metrov je v finalu premagala rojakinjo Shelly-Ann Fraser-Pryce, na 200 pa je strla odpor mlade, 18-letne Namibijke Christine Mboma.

Ob tem je na 100 m tekla 10,54 sekunde, na 200 m pa 21,53 sekunde, kar sta druga najboljša dosežka v zgodovini, hitreje je tekla le že pokojna Američanka Florence Griffith Joyner.

Vzhajajoči zvezdi iz ZDA

Athing Mu, 19-letna Američanka, ki je dobila olimpijski finale na 800 m, je bila izbrana za vzhajajočo zvezdo v ženski konkurenci, njen rojak Erriyon Knighton, ki je pri 17 letih olimpijski finale na 200 m končal kot četrti, pa je vzhajajoča zvezda v moški konkurenci.

Warholm in Thompson-Herahova najboljša atleta leta