Ameriška atletinja Raven Saunders je na podelitvi odličij dvignila prah z dvignjenimi rokami. Foto: EPA
Ameriška atletinja Raven Saunders je na podelitvi odličij dvignila prah z dvignjenimi rokami. Foto: EPA

Tekmovalka v suvanju krogle je na odru za zmagovalke dvignila roki nad glavo v obliki črke "X", kar predstavlja potencialno kršitev pravil, ki prepovedujejo kakršno koli obliko protestov na odru za zmagovalce.

Omenjeni komite je v povezavi z gesto že navezal stik z Mednarodno atletsko zvezo in Ameriškim olimpijskim komitejem, je sporočil predstavnik za odnose z javnostjo Mark Adams.

Protesti na odru za zmagovalce niso dovoljeni
Mednarodni olimpijski komite je julija sprostil pravilo št. 50, ki je športnikom prepovedovalo kakršne koli proteste. Po novem je to dovoljeno, če je spoštljivo do sotekmovalcev, a le med športnim dogodkom, med slovesnostmi oziroma podelitvami odličij kakršne koli oblike protesta še vedno niso dovoljene.

"X" pomeni križišče zatiranih
"Kar naj mi poskusijo odvzeti medaljo," se je na vest o preiskavi odzvala Američanka in posredno pojasnila, kaj gesta dejansko pomeni. "Pomeni križišče, kjer se srečajo vsi zatirani ljudje," je dejala in obenem izrazila upanje, da bo lahko še naprej navdihovala ter motivirala skupnost LGBTQ, temnopolte in vse, ki se spopadajo z duševnimi težavami.

Številni znaki protestov na letošnjih igrah
Protest te atletinje pa ni edini primer na letošnjih igrah v Tokiu. Nemška ženska reprezentanca v hokeju na travi je na svojih tekmah nosila mavrične trakove v podporo skupnosti LGBTQ, avstralska ženska nogometna reprezentanca je pred uvodno tekmo na igrah razvila avtohtono avstralsko zastavo, številne športnice so med drugim pokleknile v podporo rasni enakosti, prva je bila telovadka iz Kostarike Luciana Alvarado.