Ameriška plavalna zveza ob novici, da so zaradi napada na ameriški kongres aretirali štirikratnega dobitnika olimpijskih medalj Kleta Kellerja.

Nekdanjega ameriškega plavalca Kellerja so prepoznali na posnetkih, ki so jih posneli novinarji med vdorom privržencev predsednika Donalda Trumpa v Kapitol. Pri tem je 38-letnika izdala olimpijska jakna.

Dan pred aretacijo ga je ministrstvo za pravosodje ZDA obtožilo nezakonitega vstopa v Kapitol, nasilnega in neprimernega vedenja ter oviranja kazenskega pregona. Keller med prvim zaslišanjem pred sodiščem v Denverju ni povedal veliko, ko je odgovarjal na osnovna vprašanja sodnika.

Zdaj 38-letni Keller je trikrat nastopil na olimpijskih igrah (2000, 2004 in 2008), s štafeto 4 x 200 m prosto je osvojil dve zlati in srebrno kolajno, v posamični konkurenci pa je bil dvakrat bronast v disciplini 400 metrov prosto. Tudi s svetovnih prvenstev se je vrnil s številnimi medaljami.

Po končani športni poti se ni znašel. Ločil se je od žene, večkrat izgubil službo, nekaj časa je bil brezdomec, živel je tudi v avtomobilu. Nazadnje se je preživljal s prodajo nepremičnin in prebival v Colorado Springsu.

Klete Keller je bil v času olimpijskih iger v Sydneyju, Atenah in Pekingu standardni član ameriških štafet na 2 x 200 m prosto. Foto: Reuters
Klete Keller je bil v času olimpijskih iger v Sydneyju, Atenah in Pekingu standardni član ameriških štafet na 2 x 200 m prosto. Foto: Reuters