Predsednica avstrijske smučarske zveze Roswitha Stadlober je zatrdila, da Avstrija ne bo gostila predvidenih prvih Fisovih iger, ki naj bi se odvile pozimi 2028 in na katerih naj bi Mednarodna smučarska zveza združila vsa svetovna prvenstva. Nekaj podobnega, kot se je letos odločila Mednarodna kolesarska zveza v Glasgowu in se bo ponavljalo na štiri leta.

Fis Games (Igre Fisa) so projekt novega predsednika Johana Eliascha, o katerem je govoril tudi med obiskom letošnjega nordijskega SP-ja v Planici, pri čemer je napovedal, da bo ravno Avstrija najverjetneje gostila prvo izvedbo. Na sporedu naj bi bile vsaka štiri leta, in to v letih, ko ni olimpijskih iger ali svetovnih prvenstev. Skupaj naj bi trajale kar 16 dni.

Saalbach bo leta 2025 gostil svetovno prvenstvo v alpskem smučanju. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Saalbach bo leta 2025 gostil svetovno prvenstvo v alpskem smučanju. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Avstrijci si želijo le običajnih SP-jev

V Avstriji ocenjujejo, da bo z novim tekmovanjem prišlo do inflacije velikih prireditev. Obenem pa priznavajo, da v projektu ne vidijo lastnega gostitelja tega dogodka, za katerega je doslej interes izrazil le švicarski St. Moritz. A v večini snežnih športov so prav Avstrijci tisti, ki bodo spadali v ožji ali širši krog kandidatov za kolajne.

V Avstriji se za zdaj držijo preizkušenega recepta prirejanja svetovnih prvenstev. Prihodnje leto bodo gostili smučarje skakalce in svetovno prvenstvo na Kulmu, leta 2025 SP alpskih smučarjev v Saalbachu, leta 2027 SP v deskanju in smučanju prostega sloga. "Radi bi tudi SP v biatlonu in prav leta 2028 bomo zaznamovali 50-letnico prvega SP-ja v Hochfilznu. Če nam ne bo uspelo, bomo projekt poskušali izpeljati leta 2029," še pravi Roswitha Stadlober.