Chris Froome na pripravljalnem taboru Ineosa na Kanarskih otokih. Foto: Twitter/@chrisfroome
Chris Froome na pripravljalnem taboru Ineosa na Kanarskih otokih. Foto: Twitter/@chrisfroome

Štirikratni zmagovalec dirke po Franciji Chris Froome se osem mesecev po grozljivem padcu na kriteriju Dauphine vrača na dirke. 34-letni v Keniji rojeni in v Južni Afriki vzgojeni Britanec je bil na prisilnem počitku vse od začetka junija, ko je na ogledu pred kronometrom z veliko hitrostjo priletel v zid in si zlomil desno stegnenico, komolec in nekaj reber.

Veliki cilj osvojiti peti Tour
"Froome se bo na tekmovališča vrnil na dirki po ZAE-ju naslednji mesec, saj je opravil pomemben korak na poti do popolnega okrevanja po junijskem padcu na kriteriju Dauphine,"
so sporočili iz britanske ekipe Ineos.

Sorodna novica V Avstraliji se začenja kolesarska sezona, katere vrhunec je par Tour in Tokio

Froome je sicer oktobra odpovedal načrtovano vrnitev na kriteriju Saitama na Japonskem. Novembra je šel spet pod nož, da so mu v bolnišnici v St. Etiennu iz kolka odstranili metalno ploščo, iz komolcev pa vijake. Ploščice v kolku naj bi pritiskale na mišico, kar je povzročalo bolečino. Šef Ineosa Dave Brailsford je pred dnevi potrdil, da si Froome želi nastopiti na Dirki po Franciji in se potegovati za peto rumeno majico.

Tour UAE Pogačarjev prvi cilj sezone
Dirka po ZAE
bo potekala od 23. do 29. februarja in je eden izmed ciljev Tadeja Pogačarja v novi sezoni. Kot čudežni deček ekipe UAE Emirates bo imel nalogo, da osvoji za emiratsko ekipo domačo dirko, katere prvo izvedbo je lani osvojil Primož Roglič. Zasavski orel sicer ne bo branil lanske zmage. 7-etapna dirka v skupni dolžini 1.177 km bo obiskala vseh sedem emiratov, ki sestavljajo ZAE. Ključni bosta predvidoma 2. etapa s ciljem na jezu Hatta (200 m vzpona z 12- do 17-odstotnim naklonim) in zlasti 5. etapa, ko bodo kolesarji osvojili vzpon Jebel Hafeet (760 m s povprečno 5,4-odstotnim naklonom).