Gianni Infantino na kongresu AIPS-ja v Budimpešti. Foto: EPA
Gianni Infantino na kongresu AIPS-ja v Budimpešti. Foto: EPA

Med njimi bo tudi v prihodnje zaradi tradicije še vedno okoli 20 evropskih, deset južnoameriških, a tudi nekaj severnoameriških in azijskih.

Evropa je prva uvajala nova tekmovanja in ta so zdaj izjemno pomembna, Fifa pa se je, kot kažejo korupcijski škandali v preteklosti, ukvarjala bolj z drugimi stvarmi kot z nogometom. Evropske lige prinašajo veliko več denarja, kot ga ima Fifa. In denar zadržijo zase. To je prav, toda obenem mora biti omogočena uvedba močnih tekmovanj tudi drugje po svetu. Fifa zato želi uvesti red v državnih in celinskih tekmovanjih ter pripraviti ustrezen koledar. Toda evropski klubi so tudi svetovne znamke, ki bodo tako v tej razpravi izjemno pomembni.

Sistem nogometnih agentov in prestopov bo v prihodnjih sezonah doživel spremembe. Zdaj se v poletnem junijskem in julijskem roku obrne 6,75 milijarde evrov za mednarodne prestope. Pri tem ni nobenih pravih pravil ali kontrol. Če se policija spusti v kakšen prestop, velikokrat najde kakšne nepravilnosti, že pri plačilih davkov se začne.

Agenti zdaj sklepajo pogodbe že za 15-letne fante in vse bolj tudi dekleta, ki s tem lahko postanejo pravzaprav njihovi sužnji in lahko naredijo z njimi, kar hočejo. Pri tem smo doslej naleteli na težave že v Evropi, saj se obenem zahtevata tako odprt trg dela kot delovanje proti tem nepravilnostim.

Fifa želi uvesti red in preglednost plačevanja v nogometu, tako da se bo takoj vedelo tudi, kolikšen odstotek bo dobil agent. Pri teh bomo uvedli tudi konec konflikta interesov, ko nekateri zastopajo tako klube kot igralce. Uvedli bomo licenciranje za agente. Naleteli smo na nasprotovanje pri uvedbi največje dovoljene vsote za njihovo posredovanje, a tudi to bo treba urediti in omejiti najvišje zneske.

Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino je na kongresu Mednarodnega združenja športnih novinarjev (AIPS) napovedal številne poteze, ki jih bodo uvedli za večji in enakomernejši razvoj nogometa po svetu, zato bodo v afriški in ženski nogomet v prihodnjih štirih letih vložili skupaj 2,25 milijarde evrov, lotili pa se bodo tudi sistema agentov in zneskov pri plačilih in prestopih.