Janja Garnbret. Foto: Reuters
Janja Garnbret. Foto: Reuters

To se mi zdi res zelo pomembna tema. Na žalost gre za še vedno tabutemo v športnem plezanju, ampak se mi zdi, da je pomembno, da o tem tudi naglas spregovorimo, predvsem zaradi tega, ker je zdravje seveda na prvem mestu. Radi gledamo zdrave športnike, ki so videti fit, in zato sem se res hotela zavzeti tudi za to tematiko, ker nekatere punce oziroma fantje so res presuhi. To se tudi pozna pri plezanju.

V četrtek so bile na sporedu balvanske kvalifikacije, ki so bile zelo zahtevne. Če nimaš narejene baze, če nimaš nekaj na sebi, ker pač prazen žakelj ne stoji pokonci, je težko odplezati celotne kvalifikacije, ker so tako fizične in fizično naporne. Težko je iti čez kvalifikacije, če te ni nič skupaj, po domače povedano.

Atleti tvegajo svoje zdravje za en majhen del svojega življenja, ki mu pravimo kariera. V prihodnje si samo želim, da bi imeli zdrave športnike, da smo dober vzgled mladim in da pokažemo, če si res fit, da to dosežeš s trdim treningom, ne pa s hujšanjem.

Šestkratna svetovna prvakinja Janja Garnbret je ob robu svetovnega prvenstva v Bernu opozorila na težave s premajhno telesno maso plezalcev. Vir: STA.