Superliga pomeni, da bi lahko v njej tekmoval klub, ki bo z nastopom v tem tekmovanju zaslužil najmanj 100 milijonov evrov, ne da bi mu bilo treba osvojiti Ligo prvakov.

Predsednik španskega velikana Barcelone Joan Laporta je v petkovem intervjuju za radio RAC1 dejal, da bi se Superliga "lahko začela čim prej, že v prihodnji sezoni". Laporta je prepričan, da Superligo podpirata tako njegov klub kot tudi večni tekmec Real Madrid.

Predsednik Barcelone Joan Laporta trdno verjame, da je samo Superliga rešitev in pravo tekmovanje za Katalonce kot njihove večne tekmece iz Madrida. Foto: EPA
Predsednik Barcelone Joan Laporta trdno verjame, da je samo Superliga rešitev in pravo tekmovanje za Katalonce kot njihove večne tekmece iz Madrida. Foto: EPA

Konec decembra 2023 je Sodišče Evropske unije razsodilo, da so pravila Uefe v nasprotju s konkurenčnim pravom. Kljub tej odločitvi se ustanovitev Superlige še vedno zdi zelo hipotetična, saj je Evropsko sodišče pojasnilo, da to ne pomeni, da bi njeno ustanovitev Uefa "morala odobriti".

Za Laporto to pomeni vnovični zagon projekta Superlige, ki po velikanskem nasprotovanju nacionalnih zvez in navijačev ne uživa več podpore drugih klubov, ki so se sprva strinjali s sodelovanjem v projektu. Pri tem Laporto veseli nasprotovanje angleških klubov.

Tekmovanje je skušal označiti za "celinsko". V superligi bi lahko sodelovali Inter, Milan, Neapelj, Roma, Barcelona, Madrid, Marseille, tri portugalske ekipe Sporting, Benfica in Porto, Ajax, Feyenoord in PSV Eindhoven ter Anderlecht in Brugge.

"To pomeni 16 ali 18 ekip. Mislim, da bi jih bilo bolje imeti 16," je sklenil in spomnil, da je, "ko je bil leta 1955 ustanovljen evropski pokal prvakov, v njem sodelovalo zelo malo ekip, pozneje pa je postal osrednje tekmovanje v Evropi".