Če dobim enako priložnost za nekaj takega, mislim, da mi lahko uspe podobno ali bolje.

Kenenisa Bekele je še vedno rekorder na 5.000 in 10.000 metrov, v maratonu pa se je v Berlinu rekordnemu dosežku Kipchogeja približal na vsega dve sekundi. Foto: Reuters
Kenenisa Bekele je še vedno rekorder na 5.000 in 10.000 metrov, v maratonu pa se je v Berlinu rekordnemu dosežku Kipchogeja približal na vsega dve sekundi. Foto: Reuters

Najboljšega maratonca vseh časov, Kenijca Eliuda Kipchogeja, ob vrnitvi na enega od velikih svetovnih maratonov čaka velik boj. Svetovnega rekorderja bo namreč v Londonu v aprilu izzval Etiopijec Kenenisa Bekele, ki se je lani za zgolj dve sekundi približal Kipchogejevemu uradnemu rekordu na maratonski razdalji, poroča BBC.

Bekele, ki je septembra na berlinskem maratonu zmagal s časom 2:01:41 in tako postavil drugi najhitrejši čas v zgodovini uradnih maratonov, le dve sekundi za Kipchogejevo mejo 2:01:39, je napovedal, da se bo udeležil londonskega maratona 26. aprila.

Svojo namero, da bo v Londonu že drugo leto zaporedoma naskakoval zmago, je že pred časom napovedal Kipchoge. Zanj bo to prva velika dirka po zgodovinskem teku na Dunaju oktobra, ko se je kot prvi človek v zgodovini na maratonski razdalji spustil pod dve uri. Dosežen čas 1:59:40 sicer ni priznan za uradni rekord, saj je bil tek izveden pod kontroliranimi pogoji, ki jih Mednarodna atletska zveza (IAAF) ne dovoljuje.

Direktor londonskega maratona Hugh Brasher je napoved udeležbe obeh najhitrejših Zemljanov na kraljevi tekaški razdalji opisal kot dvoboj, ki ga svet nestrpno pričakuje.

Bekele in Kipchoge sta se doslej štirikrat srečala na maratonski razdalji, pri čemer je Kenijec dobil vse medsebojne boje. Nasprotno je Etiopijec na stezi večkrat premagal Kenijca.

Vir: STA/BBC