Šah populariziram na spletu, naredila sem prvi spletni videotečaj v slovenskem jeziku, ki bo luč sveta ugledal čez mesec dni. Imam šahovski kanal na spletnem omrežju, tako se zdaj ne ukvarjam z igranjem šaha kot svojo osrednjo dejavnostjo.

Laura Unuk je pred izzivom kariere – v Sočiju bo julija kot prva Slovenka nastopila na svetovnem šahovskem pokalu. Foto: BoBo
Laura Unuk je pred izzivom kariere – v Sočiju bo julija kot prva Slovenka nastopila na svetovnem šahovskem pokalu. Foto: BoBo

Najboljša slovenska šahistka Laura Unuk je v soboto na občnem zboru Šahovske zveze Slovenije (ŠZS) prejela naziv ambasadorke šaha kot šele tretja v zgodovini po nekdanjem predsedniku Evropske šahovske zveze Borisu Kutinu in velemojstrici Darji Kapš. Enaindvajsetletna Laura Unuk je letos kot prva Slovenka osvojila tudi naziv mednarodnega mojstra.

Študentka fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo se je kot prva Slovenka uvrstila na svetovni pokal, šahistke se bodo pomerile v Sočiju med 10. julijem in 4. avgustom, v odprti konkurenci pa bo svetovni pokal prav tako v Sočiju potekal od 10. julija do 8. avgusta.

Trenutno še ne ve, s kom bo igrala v prvi partiji v konkurenci šahistk. "Prvič bom nastopila, zato si ne želim zastaviti prevelikih ciljev, osnovna želja je nastop v drugem krogu," je napovedala šahistka. Podoben cilj ima med šahisti Matej Šebenik, ki bo imel že v prvem krogu turnirja šahistov visoko oviro, elitnega igralca, Laura Unuk bo verjetno v prvem krogu v vlogi favoritinje.