Tony Dunne je bil steber ekipe, s katero je Manchester United prvič osvojil Evropo in postal velesila v Angliji. Foto: AP
Tony Dunne je bil steber ekipe, s katero je Manchester United prvič osvojil Evropo in postal velesila v Angliji. Foto: AP

V 79. letu starosti je umrl nekdanji nogometaš Manchester Uniteda Tony Dunne, ki je bil med tistimi, ki so klubu leta 1968 priigrali prvo lovoriko v evropskih pokalih.

Manchester je pred več kot petimi desetletji na Wembleyju v finalu evropskega pokala s 4:1 ugnal Benfico iz Lizbone, ob irskem branilcu pa sta bila takrat v ekipi tudi slavna George Best in Bobby Charlton.

Irec je v Manchester prestopil leta 1960 iz domačega Busbyja, takrat pa so Angleži zanj odšteli 5000 britanskih funtov (5600 evrov). S klubom, za katerega je dosegel vsega dva gola, je v 13 letih osvojil dve angleški prvenstvi (1965 in 1967), v sezoni 1962/63 pa tudi pokal FA.

Dunne je nogomet sicer začel igrati pri Shelbourneu v domačem Dublinu. Po letu 1973 je igral tudi za Bolton, kariero pa je končal leta 1979 v ZDA pri ekipi Detroit Express.

S svojimi nastopi v Manchestru se je Dunne vpisal tudi v večne anale kluba. Za United je odigral 535 tekem, več nastopov od njega so zbrali le Ryan Giggs, Bobby Charlton, Paul Scholes, Bill Foulkes, Gary Neville, Wayne Rooney in Alex Stepney.