Olimpijski prvak iz Tokia v gorskem kolesarstvu Tom Pidcock si je zadal izredno ambiciozen načrt, saj želi sočasno združiti mavrične majice svetovnega prvaka tako v ciklokrosu, gorskem in cestnem kolesarstvu, kar pa v letu 2022 naj še ne bi bilo mogoče, je razkril v pogovoru za ameriško kolesarsko spletno stran VeloNews.

V ZDA po krono v ciklokrosu

Na letošnji Brabantski puščici je Britanec Tom Pidcock v šprintu ugnal Belgijca Wouta van Aerta, s katerim se zdaj pozimi meri tudi v ciklokrosu. 22-letni kolesar Ineosa Grenadiersa si je zadal najvišje cilje za leto 2022, še najmanj pritiska si je naložil za Giro. Foto: EPA
Na letošnji Brabantski puščici je Britanec Tom Pidcock v šprintu ugnal Belgijca Wouta van Aerta, s katerim se zdaj pozimi meri tudi v ciklokrosu. 22-letni kolesar Ineosa Grenadiersa si je zadal najvišje cilje za leto 2022, še najmanj pritiska si je naložil za Giro. Foto: EPA

"Želim si vrhunca na svetovnem prvenstvu, četudi ni idealna proga zame, vseeno pa je še vedno dobra zame. Da, tja grem po zmago," je glavni cilj zimske kolesarske sezone razkril Britanec, ki se bo decembra in januarja pripravljal z mislijo, da bi 30. januarja v Fayetteville, zvezni državi Arkansas v ZDA, prvič postal svetovni prvak v ciklokrosu.

Na štartu bo zagotovo branilec naslova in štirikratni svetovni prvak Mathieu van der Poel, medtem ko Wout van Aert še ni sprejel končne odločitve.

Spomladi po zmage na klasikah

Sledile bodo spomladanske klasike, kjer bo 22-letnik iz Leedsa v dresu Ineosa Grenadiersa tekmoval tako na kockastih dirkah kot tudi hribovitih ardenskih preizkušnjah. Zmagovalec lanske Brabantske puščice želi prihodnjo pomlad to nadgraditi s kakšno zmago na večjih klasikah, od spomenikov bo dirkal predvidoma Po Flandriji in Liege–Bastogne–Liege ter bo najbrž izpustil Pariz–Roubaix.

Z Girom tudi v Slovenijo in prek Kolovrata

Naslednji Pidcockov izziv bo Dirka po Italiji (7.–29. maja), ki bo zavila tudi v Slovenijo. Zmagovalec "baby Gira" in številnih etapnih dirk v mladinskih in časih U-23, za zdaj med člani še ne dirka tudi na skupno uvrstitev. "Šel bom na Giro, kjer bo v vrhunski formi in bom imel proste roke. Nato pa bomo videli, kako bo šlo," pravi Pidcock, ki je na tritedenskih dirkah debitiral lani v Španiji, a je bil precej neviden in skupno šele 55. A na La Vuelto 21 je šel Pidcock tako rekoč naravnost s plaže in barov, kjer je proslavljal osvojitev zlate olimpijske medalje.

Ne bo pozabil tudi na SP v gorskem kolesarstvu

Sledil bo napad na naslov svetovnega prvaka v gorskem kolesarstvu, s čimer želi olimpijskemu naslovu dodati še mavrično majico z njegovega najljubšega kolesa. Mogoče bo za dobro mero še skušal ubraniti naslov svetovnega prvaka v e-gorskem kolesarstvu.

Največji izziv za morebitni naskok na trojno mavrično majico predstavlja SP v cestnem kolesarstvu, ki bo septembra potekal v Avstraliji. Wollongong še vedno ni predstavil trase cestne dirke, a glede na moč avstralskih kolesarjev in morebitne trase, ki jih je mogoče izrisati na avstralski zlati obali, se napoveduje proga za šprinterje, pri čemer naj bi Avstralci mislili zlasti na Caleba Ewana.

Pidcockove želje je v preteklosti pri ženskah že uresničila Francozinja Pauline Ferrand-Prévot, ki je bila v sezoni 2014/15 hkrati svetovna prvakinja v ciklokrosu, gorskem in cestnem kolesarstvu.

Vir: VeloNews