Alexander Albon in Lewis Hamilton sta popestrila zaključek uvodne dirke nove sezone v kraljici motošporta. Foto: Reuters
Alexander Albon in Lewis Hamilton sta popestrila zaključek uvodne dirke nove sezone v kraljici motošporta. Foto: Reuters

Po dolgih mesecih čakanja se je nova sezona formule ena vendarle začela ‒ in že na začetku je ponudila veliko. Neizprosne boje, številne odstope, trikratni prihod varnostnega avtomobila na stezo in razburljivo končnico, v kateri se je odločal vrstni red na odru za zmagovalce.

Do dotika dirkalnikov je prišlo zelo pozno. Lewisa sem prehitel in se že osredotočal na Valtterija, ko me je enostavno obrnilo. Vselej je tvegano prehitevati po zunanji strani zavoja, a Lewisu sem pustil dovolj prostora. Bil sem na robu proge, na koncu je bilo vse odvisno od njega, ali bova trčila ali ne.

Alexander Albon

Prav v končnici dirke se je že drugič na zadnjih treh preizkušnjah zgodilo, da je prišlo do bližnjega srečanja med svetovnim prvakom Lewisom Hamiltonom in Red Bullovim izzivalcem Alexandrom Albonom. Tako kot na lanski dirki za VN Brazilije v Interlagosu so tudi tokrat komisarji incident vzeli pod drobnogled in bili do Britanca neprizanesljivi.

Namreč, doletela ga je kazen petsekundnega pribitka, zaradi katerega je v napetem boju ostal brez stopničk. Mnenja glede kazni se delijo, a dejstvo ostaja enako: Albon je, tako kot v Sao Paulu prejšnje leto, ostal brez možnosti za uvrstitev na oder za zmagovalce. Dirkač, ki dirka pod tajsko zastavo, je prepričan, da bi v nedeljo lahko celo zmagal.

Albon je Hamiltonu "pustil dovolj prostora"
"Glavo imam še vročo in paziti moram, kaj bom povedal," je povedal 24-letnik takoj po dirki in nadaljeval: "Resnično mislim, da bi lahko dobil to dirko. Mercedes je bil resda zelo hiter, a naše moštvo se je izkazalo z odlično strategijo." Ko je na stezo zapeljal varnostni avtomobil, se je Albon odločil za menjavo gum, medtem ko sta mercedesa, ki sta imela številne težave z menjalnikom, ostala na stezi. V zaključku ju je Tajec hitro dohitel, a dirka se mu je podrla, takoj ko je napadel Hamiltona. Želel ga je prehiteti po zunanji strani, prišlo je do stika, zaradi česar ga je zavrtelo, to pa je pomenilo, da je 'padel' na rep kolone. "Do dotika dirkalnikov je prišlo zelo pozno. Lewisa sem prehitel in se že osredotočal na Valtterija, ko me je preprosto obrnilo. Vselej je tvegano prehitevati po zunanji strani zavoja, a Lewisu sem pustil dovolj prostora. Bil sem na robu proge, na koncu je bilo vse odvisno od njega, ali bova trčila ali ne," je še povedal razočarani Albon, ki bo moral na krstne stopničke še malce počakati.

Lewis Hamilton želi prejšnji konec tedna čim prej pozabiti in se že osredotoča na to nedeljo, ko bo imel novo priložnost za zmago. Foto: Reuters
Lewis Hamilton želi prejšnji konec tedna čim prej pozabiti in se že osredotoča na to nedeljo, ko bo imel novo priložnost za zmago. Foto: Reuters

Hamilton ni imel svojega dne
Hamilton vsekakor ni imel dobrega konca tedna. V soboto se mu ni uspelo prebiti do 'pola', za nameček ni upočasnil ob rumenih zastavicah, ko je s proge v zadnjem kvalifikacijskem poskusu zletel moštveni kolega Bottas, tako da ga je po pritožbi moštva Red Bull doletela kazen, zaradi katere je avstrijsko dirko začel šele s petega mesta. Na dirki kljub trem prihodom varnostnega avtomobila na stezo nikoli ni zares ogrozil vodstva finskega kolega, na koncu je po petsekundnem pribitku ostal še brez uvrstitve na oder za zmagovalce. "Za sobotni kvalifikacijski razplet sem v celoti kriv sam. Danes je bil tudi čuden dan. Kar naenkrat me je doletela kazen. Ni me potrla, celo nasprotno: še bolj me je podžgala, da sem dirko zaključil na robu vseh zmogljivosti. Na koncu se ni izšlo," je dejal serijski zmagovalec v dobi turbomotorjev, o trku z Albonom je še povedal: "Smola. Ne morem verjeti, da sva spet trčila na tak način. Vseeno menim, da je šlo za dirkaško nesrečo. Kakor koli že, sprejemam kazen, ki so mi jo dodelili komisarji. Moje misli so že pri naslednji dirki."

Wolff: Kazen je pretirana
S petsekundnim pribitkom, ki ga je prejel njegov varovanec, se ne strinja vodja moštva Mercedes Toto Wolff. "Albon je imel na voljo približno 40 odstotkov prostora, da uspešno izpelje zavoj. Podobno se je zgodilo v uvodnem krogu, kjer je moral v medsebojnem dvoboju Lewis popustiti. Menim, da je kazen nepravična. Vseeno pa tudi vem, da je takšne odločitve komisarjem težko sprejeti in da bodo kdaj sprejete v tvojo korist, kdaj pa v škodo," je povedal 48-letni Dunajčan.

Valtteri Bottas je, tako kot na uvodni dirki lanske sezone, vrgel rokavico Lewisu Hamiltonu. Finski dirkač upa, da se bo leto 2020 zanj razpletlo bolje kot 2019. Foto: Reuters
Valtteri Bottas je, tako kot na uvodni dirki lanske sezone, vrgel rokavico Lewisu Hamiltonu. Finski dirkač upa, da se bo leto 2020 zanj razpletlo bolje kot 2019. Foto: Reuters

Bottasa skrbelo, ali bo prišel do cilja
Kljub temu je z razpletom dirke lahko zadovoljen, še vedno je zmagal Mercedesov dirkač, Valtteri Bottas. Ta je tudi lansko sezono začel udarno in z najboljšo predstavo v karieri (resda je imel Hamilton od 4. kroga dalje težave s stabilnostjo dirkalnika zaradi poškodovanega podvozja) vrgel rokavico svetovnemu prvaku, nato pa v nadaljevanju sezone popustil in se nikoli zares ni spustil v boj za naslov prvaka. Letos je imel precej več dela, zaradi hidravličnega sistema je imel kopico težav z menjalnikom, zato so mu v moštvu odsvetovali 'izlete' na robnike. "Dirkalnik sem moral ves čas nadzirati, nisem smel uporabljati robnikov, v nekem trenutku me je začelo skrbeti, ali bom sploh prišel do cilja. Vesel sem, da mi je uspelo. Ne le meni, tudi Lewisu, ki je imel podobne težave. V konstruktorskem seštevku vodimo, kar je odlično, sam pa tudi ne bi mogel sezone začeti na boljši način," je pojasnil Bottas, ki ima v letošnji (skrajšani) sezoni lepo priložnost, da osvoji naslov prvaka.

Leclercovo drugo mesto veliko kot zmaga
Mercedesovemu največjemu tekmecu Ferrariju se je po kvalifikacijah obetal polom. Dirkača sta dirko začela s 7. (Leclerc) in 11. mesta (Vettel), a po nenehnem brisanju zaostankov zaradi treh prihodov varnostnih avtomobilov in dobre stratagije je Charlesu Leclercu uspelo dirko končati celo na drugem mestu. "Izjemno sem vesel, drugo mesto je danes zame kot zmaga," je takoj po dirki povedal Monačan in dodal: "Takšnega rezultata vsekakor nisem pričakoval. Res lepo in veliko presenečenje. Danes smo vse storili perfektno. Imeli smo tudi nekaj sreče s Hamiltonovo kaznijo in trki drugih dirkalnikov. To je bil tudi moj cilj, izkoristiti vsako priložnost, ki se mi ponudi. Čeprav nam ni uspelo razviti hitrosti, s katero se v normalnih okoliščinah ne bi mogli uvrstiti na oder za zmagovalce, nam je nekako le uspelo in na to sem zelo ponosen," je povedal 22-letnik.

Norris ob vrhuncu kariere izjemno ponosen
Za napet zaključek je v izdihljajih dirke poskrbel Lando Norris, ki je s svojim mclarnom odpeljal najhitrejši krog in za slabi dve desetinki sekunde z odra za zmagovalce izrinil Hamiltona in dosegel najboljši izid v karieri. "Nekaj krogov pred koncem sem padel na peto mesto, v tistem trenutku me je že napadal Carlos (Sainz), a nisem se predal. Uspelo mi je prehiteti Sergia (Pereza) in se na koncu uvrstiti na stopničke," je dejal mladi Bristolčan. "Ko sem izvedel, da je Lewisa doletela kazen, sem vedel, da moram odpeljati najhitrejši krog. To mi je tudi uspelo," je nadaljeval in dodal: "Zelo sem vesel in ponosen na ekipo. Če samo pogledam, kje smo bili pred nekaj leti, nam je danes uspelo nekaj izjemnega. Ponosen sem, da sem lahko del te zgodbe." Vodja moštva McLaren Andreas Seidl je bil po dirki navdušen nad razpletom, še posebej ob dejstvu, da je moralo moštvo v času pandemije odpustiti 1200 delavcev. "Razplet dirke za celotno moštvo skoraj ne bi mogel biti boljši, še posebej po tako težkem obdobju. Osvojili smo tretje in peto mesto, to je neverjeten dosežek za celotno ekipo," je povedal sedmi sili z nasmeškom na obrazu.

Sezona se v Spielbergu nadaljuje že ta konec tedna, ko bo na sporedu druga dirka leta 2020, dirka za VN Štajerske. Sledi še ena dirka v naši okolici, in sicer v Budimpešti, kjer bo 19. julija na sporedu dirka za VN Madžarske, nato pa bodo dirkači odpotovali na Otok, kjer jih čakata dve dirki na kultnem Silverstonu (2. in 9. avgust).