Fernando Alonso in Sebastian Vettel sta skupaj osvojila šest dirkaških naslovov svetovnega prvaka v formuli ena. Foto: EPA
Fernando Alonso in Sebastian Vettel sta skupaj osvojila šest dirkaških naslovov svetovnega prvaka v formuli ena. Foto: EPA

Alonso ne bo dirkal za Red Bull. Sebastian je preveč pomemben za naš kolektiv.

Helmut Marko, motošportni direktor Red Bulla
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel letos ne dosega uspehov iz zadnjih štirih sezon. Od njega je v enakem dirkalniku občutno boljši tudi moštveni kolega Daniel Ricciardo. Foto: EPA

Že vse leto govorim eno in isto. Želim ostati pri Ferrariju in še podaljšati pogodbo.

Fernando Alonso
Fernando Alonso
Fernando Alonso svoja najboljša leta 'zapravlja' pri Ferrariju, ki nikakor ne najde poti iz krize. Brez Španca bi bil izkupiček moštva iz Maranella v zadnjih nekaj letih občutno slabši. Foto: EPA


Pred dirkaškim koncem tedna v Singapurju se je začelo pospešeno ugibati o prihodnosti Sebastiana Vettla in Fernanda Alonsa. Oba naj bi bila v zdajšnjem moštvu nezadovoljna - Vettla pogodba na Red Bull veže do konca sezone 2015, Alonsa na Ferrari do konca leta 2016.
Nemec že kar nekaj časa posluša, da je štiri naslove svetovnega prvaka osvojil zaradi superiornega dirkalnika, zato naj bi se želel preizkusiti v drugem moštvu, medtem ko Španec nikakor ne najde stika z najboljšimi v Ferrariju. Mogoči dogovor? Zamenjava dirkačev med moštvoma.

Oba dirkača si želijo pri McLarnu
Gre za zares nenavadno govorico, ki pa jo je sedma sila nemudoma želela preveriti pri motošportnem direktorju Red Bulla Helmutu Marku. "Alonso ne bo dirkal za Red Bull," je že v štartu za Sport Bild samozavestno dejal Marko. "Sebastian je preveč pomemben za naš kolektiv." Vettla in Alonsa se sicer že dalj časa povezuje z odhodom k McLarnu, ki bo naslednjo sezono dobil novi Hondin pogonski sklop. Gre za tvegano odločitev glede nadaljevanja kariere, saj je težko predvideti, kako se bo Honda obnesla ob vrnitvi v kraljico motošporta. Vseeno so v Wokingu, kjer je sedež moštva, optimistični. "V moštvo bomo poskusili pripeljati katerega koli dirkača, ki bo ustrezal naši strategiji in načrtu za prihodnost," je za Autosport povedal McLarnov vodja moštva Eric Boullier.
Sklenil je: "Še vedno se pogajamo, vzeli si bomo čas. Ne želimo narediti napake - dobili bomo le eno priložnost, ki jo moramo izkoristiti! McLaren je ena največjih ekip, ima bogato zgodovino, želimo se vrniti na pota stare slave."

Villeneuve: Seb bi moral oditi
Bi moral Vettel zapustiti moštvo, s katerim je osvojil štiri naslove svetovnega prvaka, in se dokazati drugje? Nekdanji svetovni prvak Jacques Villeneuve je prepričan, da je to za Nemca edina možnost. "Sebastian je osvojil štiri naslove svetovnega prvaka. Toda zdaj v moštvu z njim ravnajo tako, kot so ravnali z Markom Webbrom," je junija, pred novima zmagama Daniela Ricciarda, za spletni portal OmniCorse dejal Kanadčan. Njegovo mnenje se od tedaj ni spremenilo. "Kot vse kaže, so se v moštvu odločili, da bo imel Ricciardo prednost. Zdaj bodo želeli 'ubiti' Sebastiana, saj ne izpolnjuje in tudi ne more izpolniti njihovih pričakovanj."

Alonso "želi ostati pri Ferrariju"
Villeneuve prav tako meni, da bi moral svojo ekipo zapustiti tudi Alonso, ki v Maranellu nikakor ne najde zmagovite formule za osvojitev tako želenega tretjega naslova prvaka. "Prepričan sem, da ima Fernando vsega dovolj in da se mu ne ljubi več neprestano garati za prazen nič. Menim, da je do dirkanja v Ferrariju izgubil voljo že pred dvema letoma. Ekipo je vlekel iz sivega povprečja, tega najbrž sam ne bo mogel več početi," je še povedal Villeneuve. Medtem se je Španec na vse govorice že odzval diplomatsko. "Že vse leto govorim eno in isto. Želim ostati pri Ferrariju in še podaljšati pogodbo. V prejšnjih sezonah smo se ves čas borili za najboljša mesta, tudi za zmage. To leto je vse skupaj nekako v zraku, ne ve se, kakšen je naš doseg. Enajst dirk poskušamo odpraviti težave z dirkalnikom in mislim, da smo zelo napredovali. Vsekakor menim, da je napredek več kot očiten," je dejal na začetku meseca.

Alonso ne bo dirkal za Red Bull. Sebastian je preveč pomemben za naš kolektiv.

Helmut Marko, motošportni direktor Red Bulla

Že vse leto govorim eno in isto. Želim ostati pri Ferrariju in še podaljšati pogodbo.

Fernando Alonso